Daphne Stapel-Groenendijk

Daphne Stapel-Groenendijk

Daphne Stapel-Groenendijk

Beroep:
Zelfstandig

Zhineng Qigong sinds:
2008

Geboortedatum:
22 januari 1977

Website:
www.soulwriting.nl

Daphne is 39 jaar, getrouwd met Fred en moeder van Thom, Kiki en Coen. Bewustwording, groei en verbinding zijn de drijfveren in haar leven. Soulwriting is haar bedrijf. Geïnspireerd door het intuïtief schrift waar ze mee werkt. Zij coacht en begeleidt mensen op hun levensreis. Bewustzijn aanwakkeren, mensen een zetje in de goede richting geven, hen laten stralen. Dat is wat ze het liefste doet. Daarnaast helpt ze bedrijven en ZZP-ers om hun unieke verhaal te vertellen.

In 2008 ben je gestart met de opleiding Zhineng Qigong. Wat was je motivatie om de opleiding te gaan doen?

Qigong speelde al een aantal jaren een belangrijke rol in mijn leven. In 2003 kwam ik er voor het eerst mee in aanraking. Mijn manueel therapeut zette mij op dit spoor omdat ik altijd last had van een nek die vast zat door teveel stress. De Qigong heeft ervoor gezorgd dat ik nooit meer bij de manueel therapeut ben geweest voor die klachten. In 2008 maakte ik een hele bewuste keuze in mijn leven. Ik wilde mezelf verder ontwikkelen. Meer uit mijn hoofd en meer voelen. Qigong had me al veel gebracht. Ik dacht: Als iets zo goed voor me is, waarom geef ik het dan niet een grotere plek in mijn leven? Ik zocht een opleiding om me verder te verdiepen in deze bewegingsleer en de filosofie er achter. Toen ben ik gaan googelen en kwam de opleiding Zhineng Qigong boven drijven. Ik kende Zhineng Qigong al. Ik had er al een keer aan gesnuffeld, maar de vonk was toen niet overgesprongen. Maar de opleiding bij Qing Bai sprak me erg aan. De introductiedag was mijn eerste uitje na de bevalling van mijn dochter. Deze kennismaking bevestigde mijn zoektocht. Ik heb nog heel even getwijfeld tussen Zhineng Qigong en de Basisvakopleiding Chinese Geneeskunde. Maar ik wist ook: Als ik die studie kies, ben ik weer teveel met mijn hoofd bezig en met presteren. En ik wilde juist meer voelen. Gelukkig heb ik voor Zhineng Qigong gekozen. Ik voelde jouw vrolijke, open energie en ik voelde me meteen thuis in de opleiding.

Hoe beleefde je de opleiding?

Het dagelijkse beoefenen van de Qigong en de wil om mezelf verder te brengen, maakten dat er ongelofelijk veel ging stromen bij mij. Dat gebeurde op allerlei verschillende manieren. Onverwerkte emoties kwamen boven borrelen. Ik was bezig met één grote schoonmaak en had veel Qi-reacties, fysieke reacties op de dagelijkse oefeningen die ik deed. Wat uitgesproken moest worden, voelde ik letterlijk via mijn slokdarm naar boven branden. Het was een groot transformatieproces. Mijn eigen ontwikkeling kreeg echt een enorme versnelling. Dat was prachtig maar ook erg intensief. Daar kwam bij dat mijn waarnemingsvermogen enorm toenam. Ik heb altijd geweten dat ieder mens het vermogen heeft om verder te ‘zien’ dan de fysieke realiteit, maar als je het zelf ervaart is dat toch heel apart en ook bijzonder. Wat dat betreft was ik in het begin vooral met mijn aandacht in hogere sferen, nieuwsgierig naar alles wat daar te ontdekken viel. Van goed aarden was nog niet zoveel sprake. Dat heb ik pas later geleerd.

Je werkte toen nog bij Ernst & Young als HR-manager. Kort na afronding van het opleidingsjaar heb je ‘Qi at work’ opgericht.

Tijdens de opleiding kwam de vraag naar boven: Wat is nu mijn pad? Zie ik mezelf in een functie als HR Directeur of een ander geijkt carrièrepad? Het antwoord was ‘nee’. Maar ik had ook nog niet de moed om een andere keuze te maken. Dat had nog wat tijd nodig. Ik bleef elke dag bezig met Zhineng Qigong en ik sprak er veel over. Mensen in mijn omgeving werden ook nieuwsgierig. Op kantoor vroegen collega’s wat het precies was en zo heb ik spontaan wat workshops georganiseerd. Daar ontstond een vonk. Ik vond het heel leuk om voor een groep te staan en de feedback was ook erg positief. In 2010 heb ik mijn baan vaarwel gezegd en ben ik begonnen met Qi at work. Ik wilde Zhineng Qigong in het bedrijfsleven een plek geven en bedrijven en medewerkers bewust maken van het belang van energiemanagement. Later ben ik het lesgeven gaan combineren met andere opdrachten waarbij ik vitaliteitsprogramma’s voor bedrijven heb ontwikkeld en in de markt heb gezet.

Je hebt ook Zhineng Qigong met kinderen beoefend. Doen je eigen kinderen ook Zhineng Qigong?

De oudste twee weten wel wat ik doe als ik met de oefeningen bezig ben, maar doen zelf niet met mij mee. Mijn dochter van acht zei laatst, toen ik iets wat gestrest reageerde: “Mam, misschien moet je vanavond maar even lekker Qigongen.” Point taken! Ze weet dat Qigong voor mij echt mijn ontspanningsmoment is. Ik geloof wel dat kinderen erbij gebaat zijn om Zhineng Qigong te beoefenen. Zo heb ik toen mijn oudste zoon nog in de kleuterklas zat een aantal keren op school les gegeven. Heel leuk om te doen. Vooral die vragen tussendoor van die kinderen. Als je praat over Qi als een zon, beginnen ze allemaal over hun zomervakantie te vertellen ha ha!

Je combineert je kennis over Qigong en andere dingen met het schrijven.

Vorig jaar ben ik gestart met een nieuw bedrijf onder de naam Soulwriting. Geïnspireerd door het intuïtieve schrift waar ik mee werk. Ook dat is eigenlijk ontstaan vanuit de Qigong. Ik kan gerust zeggen dat Qigong de aanstichter van veel goede dingen in mijn leven is! Toen ik meer ging waarnemen, zocht ik manieren om beter om te gaan met de energie, de informatie die ik doorkreeg. Ik kwam tijdens een workshop in aanraking met het intuïtief schrijven of geïnspireerd schrijven. Ik ging er zelf mee experimenteren en merkte dat dit voor mij een hele mooie manier was om samen te werken met -wat ik noem- de ongeziene wereld. Het werkt voor mij omdat ik zo zelf het moment kan bepalen wanneer ik iets doorkrijg in plaats van dat ik altijd de ‘deur’ openzet en beschikbaar ben. Ik ben eerst gaan schrijven voor mezelf en later voor anderen. Dat is oprechts iets heel moois om te doen.

Soulwriting is ook ontstaan omdat ik het zakelijke met het intuïtieve stuk in mij wilde combineren. Schrijven vind ik heel erg leuk en ik denk dat ik ook heel goed in staat ben om de essentie te vangen en een laagje dieper te gaan zodat een tekst ook daadwerkelijk de persoon laat zien die het verhaal vertelt. Mijn ideale klanten zijn bedrijven en ZZP-ers die werkzaam zijn op het gebied van ‘health en healing’. Coaches, therapeuten, lichaamswerkers etc. Ik kan hen goed helpen om hun unieke verhaal naar buiten te brengen omdat ik dezelfde taal spreek. In mij begeleiding ga ik verder dan het schrijven van teksten. Ik zorg dat inhoud en uitstraling congruent zijn en begeleid het hele proces.

Bij Zhineng Qigong werken we heel bewust met het Qiveld. Jij hebt een identieke tweelingzus. Hoe heb jij dat met je tweelingzus beleefd?

Het Qiveld van mij en mijn tweelingzus is bijna één. Zo voelt dat. We zijn op zo’n diepe laag verbonden met elkaar. Qigong heeft me geholpen om mijn eigen basis te versterken, om mij bewust te worden van mijn eigen Qiveld. Wat is van mij en wat is van de ander? Zeker met mijn zus is dat lastig. Haar leven voelt als mijn leven, wat zij meemaakt, raakt mij. Maar toch is het nu anders dan vroeger. We staan allebei meer gecenterd in het leven en zijn elkaar op een dieper niveau gaan begrijpen. Daarmee zijn we closer dan ooit. Ons levenspad loopt verschillend, maar we worden door dezelfde levensthema’s geleid. Alleen met andere ervaringen. Ik heb haar ook kennis laten maken met Zhineng Qigong. Heel opvallend om te zien dat zij precies dezelfde lichamelijke reacties heeft als ik. Ik ken niemand anders die dat zo heeft.

Zhineng Qigong heeft jou veel gebracht. Wat zijn je toekomstwensen?

Qigong is voor mij een hele belangrijke levensader geworden omdat het mij in staat stelt om alles los te laten wat ik bewust of onbewust oppik. Ook helpt het mij om de spanningen die ik in mijn eigen lijf opbouw, los te laten. Zo hou ik met Qigong mijn eigen Qiveld schoon en zorg ik ervoor dat alles goed blijft stromen. Het heeft me veel gebracht en daarom geef ik Zhineng Qigong ook graag door aan anderen. Ik geef op dit moment op de woensdagavond in Voorburg les en gebruik mijn lessen om mensen heel bewust te maken van hun energieveld. Het is mijn diepe wens om nog veel meer te leren waarnemen van het energieveld en om daar nog bewuster mee te kunnen werken. Vanuit een stukje healing maar ook omdat ik mezelf en anderen het gun om deze potentie als mens volledig te benutten. Omdat we het allemaal in ons dragen. Het is alleen de kunst om het bij jezelf aan te boren!

 

Interview: Anne Hering, Foto’s: John van Veen