Rita van Slageren

Rita van Slageren

Rita van Slageren

Beroep:
Zhineng Qigong docente

Zhineng Qigong sinds:
2013

Website:
www.chischagen.nl

Hoe ben je in aanraking gekomen met Zhineng?

Omdat ik fysiek vitaler wilde worden, ging ik op zoek naar een therapeute. De behandeling verlichtte wel de pijn, maar veel meer gebeurde er niet. De therapeute vertelde dat ze nog een andere mogelijkheid voor mij zag. Zij was net terug van een reis naar China waar zij Zhineng Qigong had beoefend. In haar woonkamer ging zij mij de Lift Chi up Pour Chi down Methode aanleren. Elke dag herhaalde ik de oefening. Op dat moment had ik helemaal geen achtergrondkennis, maar na een tijdje verdwenen echt alle klachten.

Mijn partner vroeg regelmatig: ‘Heb je vandaag al geoefend?’ Hij vond dat ik door het oefenen meer in balans was gekomen. Zijn vraag motiveerde mij om meer te weten te komen over de achtergronden van Zhineng Qigong. Ik ging op zoek naar mogelijkheden om Zhineng Qigong te leren. Begonnen ben ik met een dagworkshop en uiteindelijk heb ik me aangemeld voor de docentenopleiding bij de Academie Qing Bai.

 

Wat heeft de opleiding jou gebracht?

Wat niet? Het was een grote verandering in mijn leven. Ik kreeg veel meer zelfvertrouwen en balans. Ik ben zelf les gaan geven en heb een eigen bedrijf opgericht. Een gevolg van de opleiding is ook, dat ik mensen kan begeleiden in hun zoektocht naar verbetering van hun gezondheid en vitaliteit. Dat vind ik enorm leuk om te doen.

 

Wat is Qigong voor jou?

Het werken met energie, levensenergie. Deze levensenergie stroomt door ons lichaam. Je kunt door het beoefenen van Zhineng Qigong bewust energie (Qi) opnemen en loslaten. Door de oefeningen kun je deze uitwisseling en de energiestroom in het hele lichaam verbeteren.

 

Wat heb jij persoonlijk losgelaten door het beoefenen van Zhineng Qigong?

Met name afgelopen jaar heb ik veel moeten loslaten. Op 10 februari is ons bedrijfspand afgebrand. Wij hebben een keukenspeciaalzaak en leveren keukens op maat. De zaak werd volledig verwoest door een brand. Dan staat opeens je wereld helemaal op z’n kop. Er zijn gelukkig geen slachtoffers gevallen. Het was ‘maar’ materie en niet ons privé-huis, maar toch. Ik voelde veel verdriet. Ineens moet je heel veel regelen. Je gaat maar door en door en uiteindelijk raakte ik met mezelf in de knoop. Ik dacht dat ik alles zelf wel kon oplossen. Maar op een bepaald moment heb ik toch hulp gezocht bij mijn manuele therapeut, die ook bekend is met Zhineng Qigong. Hij vertelde me dat ik alle tools in huis heb om hier zelf uit te komen. Die bevestiging had ik blijkbaar even nodig. En toen ben ik aan de slag gegaan. Ik heb elke dag de Relax Song Gong gedaan en het loslaten bewust beoefend. Er kwam steeds meer los.

Nu kan ik me weer richten op de toekomst en kijk ik met veel plezier naar de nieuwbouw. Door het loslaten krijg je ruimte voor nieuwe dingen. Ik ben dankbaar voor het feit dat ik in deze moeilijke tijd al zo veel geleerd had over Zhineng Qigong en mezelf.

 

Op dit moment doe je mee met de cursus Medical Qigong met Teacher Ning. Vind je dat een  goedeaanvulling?

Dat vind ik een heel mooie aanvulling op het geheel. Het brengt me meer achtergrondinformatie, omdat deze medische Qigong Masterclass over de Qistroom tussen de organen gaat. Ook leuke kennis om door te geven aan mijn cursisten. Bijzonder vind ik ook het toepassen van de Qigong Therapie bij anderen. Ik had niet gedacht dat ik dat als zo intensief zou kunnen ervaren. Ik weet nu wel dat wij meer kunnen waarnemen dan wij soms denken.

 

Wat was voor jezelf een van de meest bijzondere ervaring met Zhineng Qigong?

In een workshop met een Chinese leraar in Duitsland stonden wij elke dag lang in de meditatie van de Three Centers Merge Methode. Ik zag er elke keer tegenop, omdat het zo lang duurde. Uiteindelijk lukte het om de tegenzin te transformeren en daardoor kon ik de meditatie heel intensief beleven. Het was uiteindelijk zo, dat ik helemaal niet meer wilde stoppen met staan. Bijzonder dat je dingen, waar je eerst tegenop ziet, in iets moois kunt transformeren.

 

Welke rol speelt Zhineng Qigong in jouw leven?

Zhineng is mijn leven – het komt in alle gebieden terug en is daardoor in de laatste jaren tot mijn lifestyle geworden. Ik heb zelfs tijdens ons laatste bedrijfsuitje in 2019 naar Toscane met medewerkers en partners Zhineng Qigong beoefend. Voor hen was het even wennen om mij in de rol van Zhineng-Qigongdocent te zien, maar dat was al snel normaal. Ze vonden het heel leuk om ook deze kant van mij te ervaren. Ook de achtergrondinformatie was voor hen interessant. Dus Zhineng Qigong is heel natuurlijk in alle gebieden van mijn leven geïntegreerd.

 

Wat zijn jouw dromen voor de toekomst met Zhineng Qigong?

Een van mijn grootste dromen heb ik al gerealiseerd en dat is mijn eigen lesruimte naast ons huis. Van een oude schuur hebben wij een prachtige ruimte gemaakt met een eigen ‘Zhineng-Qigongtuin’.  Zo kan ik ook buiten les kan geven. Daar ontvang ik groepen en in de toekomst ga ik zeker ook Personal Trainings geven.

Voor de komende tijd heb ik ook het plan om Zhineng-Qigonglessen voor ondernemers te organiseren met het doel om makkelijker met stress om te gaan. Heel belangrijk in deze tijd, waar zo veel maatregelen het werk van ondernemers beperken. Ik kan hun financiële situatie niet verbeteren, maar wel helpen om stress te verlichten.

En ik ben bezig met het schrijven van een boek waar Zhineng Qigong een grote rol in speelt. Het is geen Zhineng-Qigongboek, maar wel een boek waar ik veel kennis over Qigong in ga verwerken. Het boek gaat over omgaan met stress en mijn persoonlijke ervaring met Zhineng Qigong. Ik had al lang de droom om een boek te schrijven en door de lock-down is het er eindelijk van gekomen. Zo biedt deze tijd ook veel mogelijkheden om nieuwe dingen te doen.

 

Hun Yuan Ling Tong!