Happy Birthday to our Zhigong Institute!

Happy Birthday to our Zhigong Institute!

20 JAAR ZHIGONG INSTITUUT

 

Het begin

 

In 1999 maakte ik tijdens een cursus emotioneel evenwicht kennis met Zhineng Qigong. Op dat moment had ik geen idee welke rol deze bewegingsleer in mijn leven zou krijgen. Na afloop van de cursus ging ik door met het beoefenen van de basisoefeningen van Zhineng Qigong: de Lift Chi up Pour Chi down Methode, de Three Centers Merge Methode en de Wallsquats. Ik woonde toen nog niet lang in Nederland en sprak nauwelijks Nederlands. Zonder kennis van de Nederlandse taal was het haast onmogelijk om een baan te vinden. Ik had dus tijd, tijd om urenlang Zhineng Qigong te beoefenen. Een intensieve studietijd begon, die vele jaren zou gaan duren. Ik ontmoette mijn eerste meester: Luke Chan. Master Luke Chan was net vanuit Amerika naar China verhuisd, waar hij een Qigong retraite center ging openen. Tussen 2002 en 2007 heb ik Luke Chan en zijn familie in Zhong Shan bijna jaarlijks bezocht. De retraites hadden de titel ‘A Life Changing Experience’ en dat klopte. Elk jaar kwam ik met veel nieuwe inzichten en een getransformeerd referentiekader terug naar huis.

 

Mijn omgeving lifte mee met mijn transformatieprocessen. Mijn moeder organiseerde een meerdaagse cursus Kinder-Qigong, waar ik het nieuwe kinderboek van Sarah en een kinderliedje van Maria introduceerde. Mijn vader vloog met zijn broer naar China en liet zich voor de eerste keer met acupunctuur behandelen. Mijn peettante Marlis zette samen met mij een opleidingsinstituut in Duitsland op en vloog met mij naar China om aan een retraite met Luke Chan deel te nemen. Wees de verandering die je wilt zien in de wereld. Dit statement manifesteerde zich in mijn leven. Op dat moment was ik me nog niet zo bewust van deze universele wet.

 

De retraites in Zhong Shan duurden 25 dagen en waren bijzonder boeiend. Luke Chan is een fantastische leraar en zijn enthousiasme werkte aanstekelijk. Hij was zeer betrokken bij het ‘laten groeien’ van zijn studenten. Pas later besefte ik hoe bijzonder dat was en nog steeds is. Zijn vermogen om lichaamsbewegingen over te brengen en uit te leggen is uniek. Elke keer bedacht hij nieuwe wegen om ons te leren hoe we de bewegingen vanuit het onderste Dantian kunnen uitvoeren. Drie woorden kwamen altijd terug: ‘waar, wat en hoe?’ En de antwoorden waren: Onderste Dantian, openen en sluiten en draaien.’ Drie principes die je bij elke oefening kon toepassen, mits je ze jaren hebt beoefend. Deze drie principes zijn deel van mijn Qigongbewegingen geworden. De diepe beweging vanuit het centrum, het onderste Dantian, geeft de oefening een andere dimensie. Ik ben Luke Chan dankbaar voor zijn wijze en diepgaande lessen.

 

Luke Chan kwam in die tijd ook elk jaar naar Europa om zijn leer door te geven aan menig student. Met een koffer vol cd’s arriveerde hij op Schiphol. De nieuwe opnames inspireerden ons om door te gaan met de dagelijkse praktijk. Bewonderenswaardig vond ik zijn ‘drive’ en betrokkenheid bij het groeiproces van anderen.

 

Ook zijn passie voor de Tao te Tjing was groot. In Zhong Shan kregen wij naast de healings in de avonduren ook les in de 81 hoofdstukken van de Tao te Tjing. Wij leerden de teksten uit ons hoofd en kregen kalligrafieles. Jaren na onze laatste ontmoeting arriveerde in september 2019 een pakketje uit China. Het was het nieuwe boek van Luke Chan, 8 Secrets of Tao Te Ching, met een persoonlijk bericht: ‘Dear Anne, Be one with Tao. Tao of natural long life: Love yourself, love others, love nature. Your friend from Zhong Shan, China. Luke Chan…..

 

Lees hier verder: 20 jaar Zhigong Institute

Kijk hier voor impressies uit de laatste 20 jaar!