Het werken met een intentie

Het werken met een intentie

In de opleiding tot Zhineng Qigong Health coach van de Qing Bai Academie begeleiden wij de deelnemers in het vormen van een intentie met begeleide reflectie. Leuk om dat via deze weg ook met jullie te delen. Een intentie helpt je om focus te brengen in te dingen die je doet. Je doet dat de hele dag door. “Ik ga een boterham eten, omdat ik honger heb”, “ik ga naar de film, omdat ik plezier wil hebben”. Vaak is dat proces intuïtief. Toch weet je wel zo ongeveer waarom je de dingen doet die je doet. Je kunt echter door bewust een intentie te vormen het bewustzijn, waarmee je een handeling doet, vergroten. Hierdoor verdiep en vergroot je de resultaten van je acties. Je stemt ermee af op de wereld waarin je leeft en op je eigen diepere beweegredenen en behoeften, waardoor je ook veel bewuster de vruchten van je handeling plukt.

Stel je hebt ruimte over in je tuin en je wilt een boom planten. Je kunt gewoon naar het tuincentrum lopen en de eerste de beste boom kopen die je leuk vindt, die planten en klaar. Je loopt echter het risico dat de boom niet levert wat je hoopt. Misschien heeft hij wel meer of minder zon nodig en aardt hij niet op de plek die je had bedacht. Misschien baal je dat hij citroenen levert en je wilde zo graag mango’s.

Wat was er gebeurd als je eerst echt even was gaan zitten om naar je intentie te kijken? Je had kunnen vragen: Waarom wil ik een boom planten? Wat wil ik voor fruit? Wat heeft deze boom nodig? Waarom juist deze boom? Wie gaan er genieten van het fruit? Wie kan gebruik maken van de verkoeling en de schaduw die hij brengt in de hete zomers? Welke verzorging heeft hij nodig? Hoe lang wil ik dat hij leeft? En ga zo maar door. Als je op deze manier echt stil staat bij je intentie en deze laadt met bewustzijn, dan weet je wat het betekent dat je een boom wil planten. Je snapt wat de consequenties zijn en je begrijpt wat er allemaal bij komt kijken. En als uiteindelijk de boom tot wasdom komt, voel je je verbonden met de boom en gelukkig en tevreden met het fruit.

Voor de Zhineng-Qigongoefening willen we deze ervaring ook. We willen een intentie die ons gaat helpen om ons echt met de oefeningen te verbinden. Die ons helpt om te focussen en het optimale resultaat uit de lessen en de oefeningen te halen. Dus laten we nu samen tijd nemen om innerlijk te onderzoeken welke intentie bij ons past. Laten we kijken of we nu contact kunnen maken met onze innerlijke wijsheid en de intentie van daaruit kunnen laten ontstaan. In de loop van de lessen kunnen we die blijven checken en verfijnen. Het werken met intentie is het mooiste als het een levend proces is.

 

Oefening:
Ga recht zitten en sluit je ogen. Je rug is recht en ontspannen. Je schouders zijn ontspannen, je borst is open. Je kin beweegt richting je adamsappel, zodat je nek mooi lang wordt. Vanuit je kruin richt je je omhoog. Deze open en rechte houding helpt onze doorstroming van Qi en bloed. En er is ruimte voor de adem om rustig en ongehinderd in en uit te stromen in zijn eigen natuurlijke ritme. Je voorhoofd is ontspannen, je ogen zijn zacht, je oogleden ontspannen, je mondhoeken omhoog gekruld als een hint van een glimlach, zodat je kaak helemaal ontspant. Dan adem je een keer diep en lang in, en langzaam uit. En nog eens diep en lang in, en langzaam uit.

En richt je aandacht nu naar binnen voor de volgende reflectie: Hoe zit je hier nu?  Voel je lichaam, rustend op de stoel. Wat is de sfeer van je emoties, wat is je stemming? Hoe bewegen je gedachten? Wat is de sfeer van je denken? Zit je hier op de goede plek? Waarom zit je hier? Waarom heb jij besloten dat jij deze oefening wilde gaan doen? Wat heeft gemaakt dat je daadwerkelijk Qigong bent gaan beoefenen? Wat hoop je hier te halen?

Wat is Qigong nu voor jou? Wat voel jij als je de oefeningen doet? Wat brengt het jou? Ondersteunt Qigong jouw gezondheid? Waar merk je dat aan? Op welke manier ondersteunt Qigong jouw lichaam? Wat merk je intern in je mentale processen? Word je denken rustiger als je de oefeningen doet? Voel je vrede? Ontspanning? Levendigheid? Vitaliteit? Merk je dat de oefeningen invloed hebben op je energielevel? Kom je bij van het doen van de oefeningen? Welke gevoelens krijg je tijdens het doen van de oefeningen? Voel je je rustig? Of wekt het ook soms emotie op? Wat gebeurt er dan? Op wat voor manier ben jij je bewust van je lichaam tijdens het doen van de oefeningen? Vergroot het jouw kennis van je lichaamsbewustzijn? Maak je bijvoorbeeld meer contact met je adem? Of met het gevoel van je armen, of je voeten?

Adem nog een keer diep in en lang langzaam uit. En stel jezelf dan de vraag: Wat hoop ik dat Qigong mij zal brengen? Sta open voor alle antwoorden, misschien komen er woorden, maar misschien ook wel beelden of gevoelens. Wat hoop ik dat Qigong mij zal brengen? Wat verwacht ik dat Qigong mij zal brengen? Wat zou ik willen dat Qigong mij brengt? Waar voel ik dit in mijn lichaam? Hoe zou het voelen in mijn lichaam als het er al helemaal is?

Adem nog een keer diep in en dan lang langzaam uit. Kijk of er vanuit deze contemplatieve plek van jouw eigen innerlijke wijsheid een intentie geboren wil worden. Vaak beginnen intenties met een actieve formulering waar vertrouwen uitstraalt. Dus eerder: ‘Qigong zal mijn gezondheid vergroten’ dan ‘ik hoop dat Qigong mij gezonder maakt’. Sta ook open om kleinere intenties onder een grote geboren te laten worden. Bijvoorbeeld: ‘Ik groei als mens. Ik ben gezond. Ik ken mijn lichaam beter. Ik heb meer rust in mezelf.
Adem nog een keer diep in en neem dan de tijd om jouw persoonlijke intentie of intenties  geboren te laten worden van binnenuit.

Adem nog een keer diep in en lang langzaam uit en breng dan rustig je aandacht weer terug naar de ruimte waarin je zit. Als je klaar bent, dan kun je je ogen openen. Je hebt dan vijf minuten de tijd om je ervaringen van daarnet op te schrijven en van daaruit wellicht de voor jou passende intentie voor deze oefening.

Hun Yuan Ling Tong!

Floor Nelissen

 

Meer info over de lessen van Floor: www.allesisgoed.nl/wat-wij-aanbieden/qigong/