Wij zijn aangekomen in het Yin Water Konijn jaar…

Wij zijn aangekomen in het Yin Water Konijn jaar…

Wij zijn aangekomen in het Yin-Water- Konijn jaar. Geduldig, zachtaardig en vredelievend zijn kenmerken van het konijn, maar ook jeugdig en actief. Volgens de Chinese voorspellingen zijn de levendigheid en het geduld van het konijn en de zachtheid en de doorstroming van water nu gemakkelijk toegankelijk. Deze ervaring wordt ondersteund vanuit de sterren en planeten! Aan het jaardier dat centraal staat, is ook een element verbonden. Dit jaar is dat het element Yin-Water. Het water dat leven geeft aan alles wat leeft en ook aan iedere cel van ons lichaam. Water! Je kunt er mee spelen, je kunt het drinken, je kunt erin verdrinken. Het stroomt en staat stil, geeft leven, spiegelt, bevriest en verdampt. Wat is jouw relatie met water?

Vorige week was ik langs de Leuvenemse beek aan het wandelen. Het is daar zo prachtig. Je kon zien hoe langs sommige stukken van de oever ijs was ontstaan. Op plekken waar veel takken en stenen in de rivier lagen, was het water praktisch tot stilstand gekomen en had het de kans gekregen om te bevriezen. Op andere plekken stroomde het water vrijelijk door.

In Qigong wordt het beeld van water gebruikt om de kwaliteiten van flexibiliteit, doorstroming, aanpassingsvermogen en volharding te beschrijven. Water geeft leven aan alles waar het langs stroomt en past zich aan iedere vorm aan. Het heeft het vermogen om bergen uit te hollen, druppel voor druppel, totdat er uiteindelijk een ravijn is uitgesleten. Daarmee is water de belichaming van geduld en volharding. Het heeft de kracht om met zachtheid iets wat hard is te overwinnen. Water laat zien dat er bij obstakels altijd manieren zijn om er omheen, erlangs of eronderdoor te stromen.

Ons lichaam bestaat voor 75 procent uit water. Juist in deze tijd is het belangrijk om goed voor het water in je lichaam te zorgen. Je nieren zijn daarin cruciaal. Nieren hebben de functie om energie op te slaan. Ze worden ook wel vergeleken met de wortels van een boom. Als de wortels diep de aarde in gaan, staat de boom sterk. En dan zijn ze verbonden met de warmte die in de aarde opgeslagen is. De nier-qi heeft dit gevoel van warmte nodig om vrij te kunnen stromen. Je kunt je nieren in dit seizoen extra verzorgen door warmte te geven aan je onderrug. Vorm zachte vuisten van je handen en masseer je onderrug, het gebied van je nieren.

 

De sprankelende bron, Yongquan.

Een mooie ondersteuning bij het ervaren van rust en doorstroming is het punt Yongquan (vertaald: sprankelende bron). Het is een acupunctuurpunt dat zich in het midden van de voetzool bevindt in de holte achter de bal van de voet.  Het is het eerste punt van de niermeridiaan (Nier 1) en hiermee het laagste punt van het lichaam. Water stroomt altijd naar het laagste punt. Als je dit punt goed voelt, dan helpt het bij het ervaren je balans en stevigheid in je dagelijks leven en zeker ook in de staande Qigongoefeningen.Via dit punt laat je gebruikte Qi in de aarde wegstromen en neem je verse Qi uit de aarde op. Door dit punt te masseren, te bewegen, of je aandacht er naar toe te brengen, komt ook je denken tot rust. Je energie zakt naar beneden. Door de Qigongbewegingen in de voeten worden ook de meridianen geactiveerd die door de enkels en de tenen stromen. Daarmee ondersteun je een gezonde doorstroming in het hele lichaam.

Tip!  Als je niet kan slapen, overmatig denkt, paniekerig bent: masseer dit punt. Of laat je daar masseren.

Oefening: Het verplaatsen van je lichaamsgewicht in je voeten om Yongquan te openen.

  • Verplaats je gewicht van links naar rechts in een rechte lijn. De knieën zijn licht gebogen. Voel de massage van de hele voetzool.
  • Verplaats je gewicht in een halve cirkel. Beweeg om de buitenranden van je voeten, achterlangs. Het bekken draait mee. Yongquan, de spankelende bron, is open. Voel de massage over de hele voetzool.
  • Observeer hoe de Qi van het hoofd naar beneden zinkt, en door de voeten de aarde in kan stromen.
  • Observeer hoe je via de voeten verse Qi uit de aarde in het lichaam opneemt.
  • Ervaar de ontspanning in het hele lichaam en hoe het denken tot rust komt.

 

Als je in de komende tijd je Qigongoefeningen gaat doen, nodig ik je uit om je aandacht in je lichaam te brengen. Observeer de Qi-stroom, alsof je naar water kijkt. Als je aandacht aanwezig is in de beweging, dan kun je ook voelen, wanneer er een blokkade ligt. Kijk dan of je deze blokkade met de stroom mee kunt laten gaan, zoals een tak door het water afgevoerd kan worden. Zelfs als deze te zwaar is om te verplaatsen, dan weet het water er wellicht een route omheen te vinden. Of mag deze tak of kei blijven waar die is? Wat gebeurt er als je je liefdevolle aandacht, je bewustzijn, je beweging naar deze gebieden brengt? Gebruik je bewustzijn om je te verwonderen.

Hu yuan ling tong!

Floor Nelissen

(www.allesisgoed.nl)