De Core Improvement Gong

De Core Improvement Gong

‘De bron van het leven en van de geest is in Mingmen …’ (oud Chinees gezegde)

 

Deze hebben de deelnemers van de zomerworkshop met Master Yuantong Liu een gezamenlijke Gong van de Core Improvement Method afgesloten. Door 100 dagen oefenen van de zes delen van de Core Improvement Methode werden de spieren van onze ‘Core’ en het Mingmengebied geactiveerd. Het voelde als een verfrissing voor het hele systeem. De resultaten waren geweldig, want de meesten van ons voelden dat het hele lichaam flexibeler en vitaler werd. Als het lichaam flexibel is, kan de geest ook flexibel zijn en vice versa.

 

Testimonials van studenten die de gong hebben beëindigd:

  • Ik voel me echt veel sterker in mijn rug maar ook in mijn hoofd. Ik heb het gevoel dat ik me veel meer kan concentreren zoals dat in het verleden het geval was. De oefeningen helpen me om contact te blijven met mezelf en met mijn wensen. Ik speelde jaren geleden tennis en stopte vanwege een schouderprobleem. Dat is niet helemaal verdwenen, maar ik vlieg echt rond op het veld en doe dingen die ik eerder niet deed. En het werkt. Op een bepaalde manier vertrouw ik mijn lichaam meer en voel ik me geestelijk rustiger. Ik ben gelukkig en het is lang geleden dat ik dat zo kon zeggen.
  • Ik voel me veel beter in mijn hoofd, stiller. Maar mijn rug is minder stabiel. Het voelt bijna alsof ik het 20-jarige meisje ben met veel pijn in mijn rug en behandeld door een chiropractor. Maar het plezier en de vreugde elke ochtend geeft me de drive om door te gaan! Ik hou erg van de CIM en ik kijk uit naar de volgende level CIM.
  • Bijna vanaf dag 30 voelde ik de pijn in mijn ruggengraat en tot nu toe is de spanning nog niet weg. Tegelijkertijd doken oude verhalen op en werd me duidelijk dat het voordeel van de CIM vooral op psychologisch vlak ligt. Ik geef echter toe dat ik na de oefeningen altijd balans voel. Ik ga zeker door met het beoefenen van de Core Improvement Methode.
  • Ik begon met het beoefenen van de CIM tijdens de Masterclass afgelopen jaar. Geweldige bewegingen voor mijn rug en tegen de ochtendstijfheid die ik mijn hele leven heb gehad. Maar … deel 5 voelde niet zo geweldig voor mijn knieën! Ik had elke keer na de oefening veel last van Qi reacties. achteraf veel Qi reacties. In de zomer leerden we om ons te focussen op de beweging van de knieën en op Mingmen. Halverwege de gong kon ik door deze focus voelen dat mijn knieën genoten van de zachte en gezonde bewegingen. Na 40 jaar pijn worden ze nu stabieler en ik geniet er enorm van. Ik zie deze methode als een geweldige oefening op niveau 2: het lichaam wordt flexibel, sterk en mooi. Laten we starten met de volgende gong!
  • Ik herinner me dat ik Anne in Epe over de uitdaging van deze oefening vertelde. Mijn linkervoet kon ik toen nauwelijks van de vloer tillen. Mijn hele lichaam voelde aan als een stijf karton. Vandaag kan ik mijn voet optillen en zelfs naar voren strekken en omhoog houden. Tijdens de eerste 30 dagen heb ik veel emotionele ontlading doorleefd en dat voelde heel goed … gewoon loslaten. De laatste maanden merkte ik dat mijn hele lichaam flexibeler en sterker werd. Ik kan gewoon lopen, uit de bus stappen zonder te pauzeren om mijn evenwicht te vinden en ik fiets. Ik liet “mijn verhaal” los, maar voor de Qi-vrienden die het niet weten: 18 maanden geleden had ik grote gaten in mijn beide heupen als gevolg van tumoren. Ik kreeg te horen dat ik in de toekomst alleen met krukken zou kunnen lopen of in een rolstoel zou moeten zitten. Fijn dat ze ongelijk hebben gekregen! Deze week vertelde de oncoloog – een beetje verbaasd – dat ik een gezond beenmerg heb dat extra witte bloedcellen maakt. Dat is al maanden niet gebeurd. “Corrigeren van de wervelkolom” … dat is precies wat ik zie en waar ik me op concentreer als ik de oefening doe. Ik heb zelfs een foto opgehangen van hoe een gezonde wervelkolom eruit ziet. Ik heb behoorlijk wat rug- en nekpijn doorstaan, maar het vervaagde gewoon door de dagelijkse praktijk voort te zetten. Dus … een welgemeende dank aan meester Liu, Anne en jullie allemaal voor de geweldige oefening en dit geweldige Qiveld. Op naar de volgende gong!
  • Voor mij is de CIM erg goed voor mijn onderrug. Normaal gesproken is mijn rug stijf en pijnlijk. Maar het doen van de CIM voel ik me opgelucht. Dus ook ik zal ook doorgaan met de oefeningen. HYLT
  • Tijdens het oefenen van CIM voel ik mijn enkels, linkerknie en rechterheup vragen naar stabiliteit. Eerlijk gezegd verraste me dat omdat door het beoefenen van Zhineng Qigong juist mijn benen veel sterker waren geworden. Maar ik merk ook dat de Dantian Qi echt krachtig is tijdens de CIM-bewegingen, dus ik heb er alle vertrouwen in dat Qi zijn weg zal vinden. Mijn gong is nog niet afgelopen.
  • Voor mij bracht de CIM meer harmonie en flexibiliteit. Een geweldige manier om de dag te beginnen.• Mijn wervelkolom is veel flexibeler. Vooral het nekgebied. Nr2 en 4 waren zeer nuttig voor mijn longen en lever en ook om de kracht van de spieren en het Qiniveau in het onderste Dantian te versterken. Ik ben veel stabieler en ga door met de CIM.
  • Als hardloper (2 @ 3 dagen per week) heb ik normaal gesproken regelmatig pijn en kleine blessures. In de laatste 100 dagen kon ik zonder ongemakken lopen en dat was geweldig om mee te maken.
  • Indrukwekkend hoeveel voordelen ik de afgelopen maanden had door de praktijk van de Core Improvement Method. Ik bezoek mijn Osteopaat eenmaal per jaar voor een ‘check’. Ik doe dat al vele jaren. De laatste keer dat ik hem een paar weken geleden zag vroeg hij mij na ongeveer 10 minuten om op te staan en me aan te kleiden. Hij was klaar met de behandeling. Hij kon niets verbeteren. Normaal gesproken duurt de behandeling ongeveer 30 – 45 minuten. Ik vertelde hem over de Core Improvement Method en in plaats van een behandeling van hem te krijgen, liet ik hem de oefeningen zien. Hij zei dat elk mens precies deze oefeningen zou moeten doen om gezond en vitaal te blijven. Ik ging met een grote glimlach op mijn gezicht naar huis. HYLT

 

Wat zijn de voordelen van de methode?

Het doel van deze methode is om te ontspannen en de spieren van onze ‘Core’ en de onderrug te openen. Wie aan Core spieren denkt, denkt vaak direct aan buikspieren. Echter omvatten de Core spieren alle spieren welke in het centrum van het lichaam liggen. De Core bestaat uit maar liefst 29 spieren, te onderverdelen in de rechte, schuine en diepe buikspieren, de rechte en diepe rugspieren en de grote en kleine bilspieren. Ze vormen als het ware het Corset van je lichaam.De Core spieren beschermen de inwendige organen en de ruggengraat. Daarnaast stabiliseren ze het lichaam, hierdoor heb je meer controle over de lichaamsbewegingen. Ook wordt hierdoor je flexibiliteit verbeterd en wordt de kans op blessures verkleind. De spieren in de Core worden bij veel lichamelijke activiteiten gebruikt, zowel in het dagelijks leven als in de sportschool. Bij veel oefeningen gebruik je de spieren als stabilisator, maar ook bij bijvoorbeeld het optillen van je kind of boodschappentas spreek je de Core spieren aan.

Als we het hebben over de onderrug, bedoelen we het gebied tussen de tweede en vijfde lendenwervel en het heiligbeen, evenals de banden, pezen en spieren die met deze wervels zijn verbonden. Wanneer dit gebied ontspannen is, voelt het alsof de wervels elkaar zachtjes, zonder druk overlappen.

De oefeningen van de Core Improvement Methode verhogen ook het functioneren van de nieren en versterken onze levensessentie (Jing). Vroeger zeiden mensen: ‘Kracht komt van de voeten maar wordt bestuurd door de onderrug om zo vrij naar onze vier ledematen te kunnen stromen. Kracht wordt vanuit de ruggengraat gestuurd.’ Als je onderrug ontspannen en open is, zal de interne Qi snel verbeteren, ook de lichaamsfuncties verbeteren. De gewrichten en wervels openen, spieren, banden en pezen van de rug ontspannen en openen. Alle bewegingen worden als eenheid ervaren en hebben hun oorsprong in de onderrug.

De lagere Dantian Qi – in het gebied tussen de navel, Mingmen (tussen de 2e en 3e lendenwervel) en Huiyin (het perineum) – zal toenemen. Alle bewegingen in Qigong zouden daar moeten beginnen, geleid door de geest en Qi. Qi zal zich van nature in het onderste Dantian verzamelen en tegelijkertijd zal het hele lichaam sterk en vitaal aanvoelen.

 

In de zomerworkshop met Master Yuantong Liu in juni 2019 heb je de kans om alle ins en outs over deze methode te leren! 

Op www.zhigongonline.com wij jullie een special aan over de Core Improvement Methode.