Zhineng Qigong

Alles van waarde in dit leven is ooit ontstaan uit een mens met verbeelding en passie.

Lees verder

Zhineng Qigong

Wereldwijd beoefenen miljoenen mensen van alle leeftijden Zhineng Qigong en het aantal groeit nog dagelijks doordat steeds meer mensen de positieve gevolgen ervan ontdekken.

Het lichaam met rustige bewegingen losmaken en ontspannen. De geest tot rust brengen. Vitaal en energiek in het leven staan. Dat zijn de effecten van Zhineng Qigong. Deze Chinese gezondheidsoefeningen kunnen door iedereen in korte tijd aangeleerd en beoefend worden.

Zhineng Qigong is een Chinese bewegingsleer, ook wel beschouwd als meditatie in beweging. Eeuwenoude kennis en ervaring op het gebied van Qigong gecombineerd met moderne medische inzichten vormen de basis van Zhineng Qigong. Dr. Pang Ming – Taijiquan grootmeester en opgeleid en afgestudeerd in zowel de Chinese Traditionele Geneeskunde als de Westerse geneeskunde- heeft deze unieke bewegingsleer in de jaren 70 ontwikkeld en haar invloed op de gezondheid in meerjarige studies uitgebreid onderzocht. De Chinese overheid heeft Zhineng Qigong als de meest effectieve van de elf erkende Qigongvormen aangewezen.

 

Creativity is just connecting things. (Steve Jobs)

Geschiedenis

Qigong was meer dan 5000 jaar het best bewaarde geheim van China. Het werd beoefend achter gesloten deuren en hoge muren, in oude boeddhistische kloosters en taoïstische tempels of in privé villa’s van rijke Chinezen. Het was een kunst om lichaam, geest en ziel als één geheel te laten samenwerken.

Qigong werd vroeger alleen mondeling doorgegeven van de leermeester aan zijn student. Was je eenmaal beland in deze zogenaamde interne Qigongcirkel (Nei-Jia) dan was je deel van de Qigongfamilie en kreeg je informatie om je geest en lichaam door middel van energieoefeningen met elkaar te verbinden. Voor de buitenwereld was het bijna onmogelijk om toegang tot deze levenskunst te verkrijgen.

Inmiddels is dat allemaal veranderd en kunnen mensen over de hele wereld kennis maken met de oefeningen van Qigong. Er zijn veel verschillende Qigongvormen. De kracht van Zhineng Qigong is de eenvoud en effectiviteit van de oefeningen. Iedereen kan Zhineng Qigong beoefenen en het positieve effect op lichaam en geest ervaren.

 

Nature does not hurry, yet everything is accomplished.

Huaxia Centrum

Uit zijn decennia lange ervaringen als Taijiquan grootmeester en zijn enorme kennis van de Chinese en Westerse geneeskunde bracht dr. Pang Ming de belangrijkste elementen samen en ontwikkelde zo Zhineng Qigong. Dr. Pang Ming heeft in 1988 het ‘He Bei Zhineng Qigong College’ opgericht in Shi Jia Zhuang. Later verhuisde dit centrum naar Qin Huang Dao en werd het ‘Huaxia Zhineng Qigong Training and Research Centre’ genoemd.

Omdat het aantal studenten sterk groeide, richtte Dr. Pang Ming het ‘Huaxia Zhineng Qigong Recovery Centre in Tang Shan’ op. In het Huaxia Centrum legde Dr. Pang Ming een perfecte basis om Zhineng Qigong voortdurend verder te ontwikkelen. Hij besloot het bewijs te leveren dat zieke mensen alleen al door het beoefenen van Zhineng Qigong genezen konden worden. In het Centrum werkte men niet met medicijnen, maar alleen met Zhineng Qigong, liefde en levensenergie. Dagelijks kwamen er veel studenten en de methode kon uitgebreid getest en aangepast worden. Waarschijnlijk is het nooit voorgekomen dat een Qigongvorm uitsluitend voor een wetenschappelijk doel zo uitgebreid getest is.

Helaas heeft dr. Pang Ming op laste van de Chinese overheid het centrum moeten sluiten. Dit heeft echter ervoor gezorgd dat Zhineng Qigong over de hele wereld bekendheid heeft verworven en inmiddels door miljoenen mensen wordt beoefend.

All the flowers of all the tomorrows are in the seeds of today.

Filosofie

Zhineng Qigong gaat uit van het principe van Qi. Alle dingen in het universum, zichtbaar of onzichtbaar zijn een uitdrukking, een manifestatie van Qi. Qi is levensenergie en vormt de basis van alles wat leeft.

In ons lichaam stroomt de Qi door energiebanen, meridianen genoemd. Door het beoefenen van Zhineng Qigong stimuleren we de energiestroom in ons lichaam. De zachte bewegingen in combinatie met een geconcentreerde geest zorgen ervoor dat de Qi vrij door het lichaam kan stromen en eventuele blokkades worden weggenomen of beter nog: worden voorkomen.

Bij Zhineng Qigong werken we met een Qiveld. We bouwen heel bewust een energieveld op om ons  te voeden met Hunyuan Qi, de universele Qi. Als Hunyuan Qi in het lichaam stroomt, kunnen we deze Qi meteen opnemen in ons lichaam omdat deze zo puur en zuiver is. Dat is één van de redenen waarom Zhineng Qigong zo snel werkt en zo effectief is.

Vanuit het principe ‘Qi follows the mind’ kunnen we met onze gedachten de Qistroom in ons lichaam beïnvloeden. Om zo te manifesteren, te creëren wat we wensen in ons leven. Dat vraagt om bewustzijn. Met Zhineng Qigong word je je bewust van de wisselwerking tussen lichaam en geest.

When I let go of what I am, I become what I might be.

Oefeningen

Zhineng Qigong werkt met drie aspecten: fysieke gezondheid, mentale gezondheid en emotionele gezondheid. De basis is onze fysieke gezondheid. Door de oefeningen van Zhineng Qigong versterk je spieren en gewrichten en geef je een boost aan je immuunsysteem. Ten tweede werk je aan je mentale gezondheid. Tijdens de oefeningen train je het bewustzijn door meditaties, visualisaties en intenties. Ten slotte besteed je aandacht aan je emotionele gezondheid.  Je leert hoe je emoties kunt observeren en transformeren.

Vanaf het begin werk je in Zhineng Qigong met de verbinding van deze drie aspecten.
• In Level 1 (Lift Chi Up and Pour Chi Down method) zorg je ervoor dat de Qi in je lichaam aangevuld wordt met Qi uit het Universum.
• In Level 2 (Body & Mind methode) breng je Qi dieper in je lichaam. In beide levels bouw je een Qireserve op.
• In Level 3 ( Five Organs Hunyuan methode) maak je gebruik van deze Qireserve om te investeren in de transformatie van patronen en gewoontes om zo een verbinding te voelen tussen lichaam, Qi en geest.

Het resultaat is dat je leert hoe je Qi in je leven kunt managen, zodat je uiteindelijk op elk moment in een rustige en natuurlijke Qigong-staat kunt zijn.

The body achieves what the mind believes.