Qiveld

Qiveld

Afgelopen weekend was ik in de prachtige stad Florence. Ondanks de vele toeristen hangt er een relaxte en aangename sfeer. We besloten voor onze terugvlucht naar Nederland nog in de stad te gaan lunchen en hadden al een restaurant op oog. Goede uitstraling, leuke inrichting en ook nog een prima menu. Met ons doel voor ogen liepen we een laatste keer door de stad. Blauwe hemel, mooie gebouwen, overal leuke restaurantjes…geweldig. En le voilà bij de ingang half in de schaduw nog een plek voor ons. Wij kregen de kaart, kozen een lekker menu en keken naar de toeristen die langskwamen.

Toen wij daar aan tafel zaten, kwam er een man naar buiten. Meestal stond hij al buiten om de toeristen naar binnen te roepen. Nu zette hij alle menu’s klaar en vertelde ons een verhaal over de toeristen in Florence: De meeste toeristen nemen te weinig geld mee naar Florence en daarom kiezen zij allemaal voor een panini om de hoek. Dat kon hij maar niet begrijpen, omdat Florence de stad is om goed en uitgebreid te eten. Maar de toeristen waren allemaal veranderd. Enfin, hij had er een kant en klaar verhaal over. En elke keer als er toeristen langskwamen, benaderde hij hen met dit verhaal in zijn hoofd. De meeste toeristen liepen door en hij werd elke keer boos en riep achter hen achterna dat ze meer geld moesten meenemen als ze naar Florence kwamen. ‘Qi follows the mind.’ Elke toerist die hij zo benaderde, liep door. Het grappige was dat als hij er niet stond de mensen gewoon naar binnen liepen, omdat de uitstraling van het restaurant goed was.

Nadat wij heerlijk hadden gegeten, besloten wij ergens anders koffie te gaan drinken. Om de hoek vonden we een schattig restaurant. Twee vriendelijke mannen stonden in de bediening en het hele restaurant zat vol. Wij hadden geluk dat net een tafel vrijkwam. Dit restaurant was minder ‘hip’ dan onze lunchplek en toch zat het helemaal vol. Er hing een leuke sfeer en de bediening was helemaal ontspannen. Geen noodzaak om überhaupt iemand op straat aan te spreken om naar binnen te komen. Alles stroomde als vanzelf naar binnen.

Toen ik er zat dacht ik…in ons lunchrestaurant hoorde ik baby’s huilen, honden blaffen en mensen zaten er met minder vreugde te eten dan hier. Hier speelden de kinderen met elkaar of met hun ouders en de honden lagen ontspannen naast of onder de tafels. Hier was het Qiveld in balans.

 


OEFENING: 
Hoe bouw je een Qiveld op? 
Bij alle oefeningen van Zhineng Qigong bouwen we een Qiveld op waardoor de gedachten rustig worden en zich kunnen bundelen. Een mooi voorbeeld is een concertzaal, waar veel individuele musici een Qiveld creëren. Ondanks al die verschillende instrumenten, zijn ze in staat om schitterende muziek gezamenlijk ten gehore te brengen.

 

Acht zinnen om het Qiveld op te bouwen

Het hoofd raakt de hemel en de voeten zijn verbonden met de aarde.
Ontspan het lichaam en laat de gedachten gaan.
Wees respectvol en kalm.
De geest is helder en de houding is integer (bescheiden).
De gedachten zijn stil.
De geest gaat uit naar de oneindigheid.
Het licht van aanwezigheid schijnt diep in het lichaam.
Het hele lichaam is in harmonie met Qi.

 

The head touches the sky, feet stand on the earth.
The body relaxes and the mind expands.
Be respectful and quiet.
The mind is clear and the appearance is humble.
Do not have distracting thoughts.
The mind expands to the infinite space.
Feel the mind shining into the body deeply inwardly.
The entire body is harmonized with Qi.

 

顶天立地       Ding Tian Li Di
形松意充       Xing Song Yi Chong
外敬内静       Wai Jing Nei Jing
心澄貌恭       Xin Cheng Mao Gong
一念不起       Yi Nian Bu Qi
神注太空       Shen Zhu Tai Kong
神意照体       Shen Yi Zhao Ti
周身融融       Zhou Shen Rong Rong

 

Ding Tian – het hoofd raakt de hemel
Stel je voor dat het hoofd de lege ruimte van de blauwe hemel raakt. De blauwe kleur staat voor de vitaliteit van alle dingen in het leven. Daardoor wordt onze eigen vitaliteit gestimuleerd.

Li Di – de voeten zijn verbonden met de aarde
Geest en lichaam verbinden zich met de aarde, de lege ruimte onder de aarde. Zoom uit en bekijk de aarde vanuit het Universum. Voel de universele Qi om het hele lichaam heen. Lichaamsenergie en de meest originele vorm van energie van het Universum (Hunyuan Qi) worden één.

Xing Song – Ontspan het lichaam
Ontspan de geest en elk deel van het lichaam tot in het kleinste detail. Voel de voorkant, de achterkant en de zijkanten van het lichaam zich uitstrekken naar de horizon. De huid is de grens van het Universum.

Yi Chong – Laat je gedachten versmelten met het Universum
Word je bewust van de ontspanning in elke cel van het lichaam. Daardoor volgt Qi de gedachten en kan Qi binnendringen in elke cel van het lichaam. Vervolgens strekt de geest zich uit in alle richtingen. Open je hart en omarm het Universum met een open geest, zodat de Qi van de geest zich kan verbinden met de Hunyuan Qi uit het Universum.

Wai Jing Nei Jing – Wees respectvol van buiten en kalm van binnen
Door het contact met de Dao (de weg) ontstaat er een natuurlijk niet-aangeleerd respect. Door
het voelen van respect word je vanzelf rustig en kalm vanbinnen. Respecteer jouw Zhineng Qigong-training, respecteer de leraren, jezelf en alle mensen om je heen.

Xin Cheng Mao Gong – De geest is helder, het hart is rustig en de verschijning is nederig
Helderheid en nederigheid zijn een gevolg van respect en kalmte en brengen een diepere rust in het lichaam.

Yi Nian Bu Qi – Reinig de geest van storende gedachten
In deze staat van ‘zijn’gaan wij naar een hoger niveau. Als er te veel gedachten in je opkomen, concentreer je dan op de blauwe hemel, de lege ruimte en het heldere panorama van het Universum. De gedachten drijven voorbij als wolken in de lucht. Je mag hier een intentie neerzetten zoals: ‘Het hele lichaam is gezond.’

Shen Zhu Tai Kong – Richt de aandacht op de lege ruimte in het Universum
Zoom nog meer uit naar het Universum en leg contact met de Hunyuan Qi van het Universum.

Shen Yi Zhao Ti – Laat het licht van het Universum in het lichaam schijnen
Laat de Hunyuan Qi uit het Universum het lichaam verlichten en voel diep in jezelf nog meer kalmte, rust, warmte en geborgenheid.

Zhou Shen Rong Rong – Het hele lichaam wordt gevuld met de Qi uit het Universum
Welkom in het Nu! Je bent verbonden met het geheel, aangesloten aan de iCloud van het Universum. Hun Yuan Ling Tong