Carol Poelma

Carol Poelma

Carol Poelma

Beroep:
Mede eigenaar van Bega Special Tools

Zhineng Qigong sinds:
2000

Geboortedatum:
Brits Guyana, 6 Juli 1959

Website:
www.bega.nl

Hoe ben je in aanraking gekomen met Zhineng Qigong?

Door jou – Anne – ben ik in aanraking gekomen met Zhineng Qigong. Jij was mijn schoonzusje en ik werd geraakt door jouw enthousiasme. Toen Master Luke Chan zijn eerste workshop in Nederland gaf, ben ik daarheen gegaan. Het was indrukwekkend met meer dan 100 deelnemers. Na de workshop ben ik begonnen met het beoefenen van de Lift Chi up Pour Chi down Methode, de basisoefening van Zhineng Qigong. Ik ben blijvend gemotiveerd om door te gaan en er veel over te lezen. Het heeft me heel veel inzicht in mijn eigen lichaam gegeven.

Waarom heb je ervoor gekozen om mee te gaan naar een workshop in China?

Jij ging vaak naar China om bij Master Luke Chan jouw kennis te verdiepen. Dat wilde ik ook, maar ik had toen nog kleine kinderen en vond het moeilijk om ze los te laten. Nadat ik alle excuses had opgenoemd, kwamen we tot de conclusie dat het hoog tijd was om naar China te gaan. Het werd een bijzondere reis op een bijzonder moment in mijn leven. Ik besefte toen pas dat ik nooit rust en tijd nam voor mezelf. Alles draaide om het gezin, het bedrijf, etcetera. Zhineng Qigong werd een anker voor me, een ‘tool’ om tot rust te komen en om balans te vinden en te houden in mijn leven.

Was de reis naar China een ‘life-time-experience’?

Uiteindelijk was het heerlijk om weg te zijn, om alles even los te laten. Het was goed om afstand te nemen van het gezin en de zaak en om voor mezelf te kiezen. Ik heb er enorm van genoten. De 24 uur samen met jou waren al een superleuke start. Wij gingen met de ferry van Hongkong naar Zhongshan, waar we door Master Luke Chan werden opgewacht. Zhongshan is voor Chinese begrippen een kleine stad met ‘slechts’ ruim drie miljoen inwoners. Gedurende twee weken hebben we in een kleine groep heel intensief Zhineng Qigong beoefend, in een prachtige omgeving. We ‘ademden’ Qigong en hadden samen enorm veel plezier. Het gezonde eten ondersteunde het geheel. Er was geen koffie, geen suiker, geen alcohol, alleen groentes, fruit, rijst, water en groene thee: een lichamelijke en geestelijke ontgifting. Het gebeurde op zó’n ontspannen manier dat het als vanzelf ging. Er gebeurde wel veel in mijn dromen. Ik ging ‘s nachts door hele zware processen. Een keer droomde ik dat ik bloed zweette. Dat was een duidelijk teken dat ik aan het ontgiften was. Ik ben toen in twee weken drie kilo afgevallen. Het was een prachtig proces van loslaten en een ‘life-time-experience.’

Hoe vond je de lessen van Master Luke Chan?

Luke was helemaal zichzelf, deed waar hij zin in had en wij volgden. Toch had hij een duidelijke boodschap met een duidelijk programma en doelstellingen. Hij nam ook veel tijd om ons over de principes achter de Zhineng Qigong te vertellen. Daardoor ben ik ook gaan begrijpen wat er achter Zhineng Qigong verborgen ligt. Een enorme kennis die Dr. Pang Ming verzameld heeft uit de Traditionele Chinese Geneeskunde en de Chinese filosofieën. Ik kreeg toen een helder inzicht in deze theorie en de leer van de Tao en begon ook te begrijpen dat Zhineng Qigong een manier van leven is. Wij hadden twee zinnetjes van Luke gekregen: ‘Ups and downs, love them anyway’ en ‘You may not get what you want, you get what you need’… Deze zinnetjes gebruik ik nog steeds. Dat maakt het leven een stuk makkelijker!

Hoe integreer je Zhineng Qigong in je dagelijkse leven?

Er zijn periodes dat ik heel consequent de Lift Chi up Pour Chi down Methode doe. Inmiddels heb ik in diverse workshops een aardig aantal oefeningen geleerd die ik ook separaat in mijn dag integreer. Neem de ‘claw hands’ uit de Body and Mind Methode. Een ideale oefening voor tussendoor om je vingers en polsen te bewegen. Ik doe dagelijks een stukje ‘armgong’. Ik vroeg aan Luke Chan hoe híj Zhineng Qigong integreert en hij antwoordde dat hij de hele dag Zhineng Qigong doet omdat het niet alleen om oefeningen gaat maar het ook een wijze van denken en zijn. Het geheel maakt me bewust van mijn lichaam, van de zorg die ik draag voor mijn lichaam en gedachten en van de verantwoordelijkheid die ik kan nemen om gezond te zijn. In de vakanties geniet ik er enorm van dat ik tijd heb om bijvoorbeeld een Taiji Ball-oefening te doen . Dat zijn heerlijke momenten!

Waaraan denk je bij het woord ‘referentiekader’?

Een thema dat ik vaak voorbij zie komen in managementtrainingen. En een groot deel van het beoefenen van Zhineng Qigong gaat over je referentiekader. Ben je in staat om dingen los te laten, op te ruimen? Ben je in staat om op elk moment opnieuw te kiezen? Je wordt je bewust van de patronen die jouw leven runnen. Als je dit bewustzijn hebt verworven, dan krijg je zoveel meer inzicht en zoveel meer leiding over je eigen leven en gezondheid.

Zhineng Qigong versterkt het bewustzijn van dat je als mens tussen hemel en aarde staat. Is het begrip ‘aarden’ voor jou belangrijk?

Dat is het zeker. Ik ben geboren in Brits Guyana en ben daar tot mijn dertiende jaar gebleven. Ik groeide op met veel dieren, die allemaal tam waren waaronder een hert, een papegaai, ganzen, honden, katten, etcetera. School kende ik niet, mijn moeder was mijn juf. Ik ging maar eens in de vier jaren naar school, als mijn ouders in Nederland op verlof waren. Dan moest ik drie maanden naar een Nederlandse school en dat was voor mij heel apart. Op mijn dertiende verhuisde ik naar Nederland om te beginnen met het echte schoolleven. Dat was heel vreemd. Ik denk nog vaak aan de tijd in Brits Guyana, omdat ik daar een geweldige jeugd had. Ik genoot enorm van het land, de vrijheid, de mensen, de dieren, het klimaat. Nederland vond ik benauwd. Alles moest gepland worden, dat was ik niet gewend. Door het beoefenen van Zhineng Qigong voel ik me nu beter geaard. Mijn benen staan letterlijk op de grond en ik verbind me met de aarde. Zhineng Qigong is het anker in mijn drukke leven met familie, een eigen zaak en nog veel meer.

Zhineng Qigong ontwikkelt constant omdat de aarde in beweging is. Hoe blijf jij op de hoogte van deze ontwikkelingen?

Ik volg elk jaar een workshop over Zhineng Qigong om mijn kennis te verdiepen. De workshops zijn super inspirerend, ook omdat de deelnemers altijd leuk zijn. Ik heb enorm genoten van de cursus in het Casa el Morisco – wat een oase van rust! Ook heb ik ook enorm genoten van de workshop met Master Yuantong Liu in Epe in De Silogie. Als je een nieuwe Zhineng Qigongleraar ontmoet, vergelijk je hem of haar toch stiekem met je andere leraar – dat was toen Luke Chan. Liu is veel jonger en wilde dat we in korte tijd veel leerden. Hij heeft in korte tijd heel veel kennis over de Body & Mind methode overgedragen en dat vond ik bijzonder. Zijn enthousiasme springt als het ware over als hij vertelt over Zhineng Qigong en zijn enorme kennis en ervaring deelt met zijn cursisten. Ik voel iedere keer dat ik nog niet uitgeleerd bent. Zhineng Qigong blijft mijn anker in mijn leven!

 

Interview: Anne Hering, Foto’s: Jan Paasman