Eline Arnoldy

Eline Arnoldy

Eline Arnoldy

Beroep:
EmotieCoach

Website:
www.elinearnoldy.com

Eline Arnoldy is EmotieCoach, geeft Qigong les en werkt part-time voor een internationale non-profit organisatie op het gebied van sociaal ondernemerschap. Een jaar geleden begon ze haar eigen praktijk waar ze Qigong en EmotieCoaching combineert om mensen te helpen om authentieker, veerkrachtiger en moeiteloos hun eigen pad te volgen. Haar missie in het leven is: “ om met zoveel mogelijk mensen te ontdekken en te leren hoe we kunnen overgaan naar een meer verbonden, levendige en bewuste manier van zijn, denken, voelen en handelen in harmonie met onszelf en de wereld om ons heen”.

Wanneer ben je de eerste keer in aanraking gekomen met Qigong?

Tijdens een meditatieretraite. Ik had nog nooit iets vergelijkbaars gedaan in mijn leven of bezig gehouden met spiritualiteit. Er werd elke ochtend Yoga aangeboden maar dat was meer Qigong dan Yoga. Ik kon meteen al Qi ervaren zonder dat ik nog wist dat het Qi of Qigong was. Wij deden tappings en open-close bewegingen en dat had meteen heel veel impact.

Ik was toen op een punt waar er veel veranderde in mijn leven en voelde de behoefte aan meer stabiliteit en balans. Ik besloot om veel te gaan sporten en bewegen, tot ik van binnen een stem hoorde zeggen “dit gaat niet over fysieke activiteit maar energie”. Hoewel ik toen niet precies begreep wat dat betekende, besloot ik me erin te verdiepen. Tijdens deze zoektocht herinnerde ik me de Qigong-oefeningen die ik tijdens het retraite had geleerd, en besloot ik om Qigong-lessen te gaan volgen.

Wat is voor jou het verschil tussen sport en Qigong?

Heel simpel – dat is Qi. Qigong is voor mij sporten van binnenuit. Je bent met je fysieke lichaam bezig maar het is veel meer dan dat. Het is de beleving van je fysieke lichaam. Qigong is wat we zijn, wat ik ben. Dat voelen en ervaren en vooral de onbegrensdheid ervan, gaat veel verder dan het fysieke lichaam bewegen. Het gaat over het leven, wat het leven is, hoe het zich ontwikkeld, wat je allemaal kan meemaken, hoe het zich veranderd. Deze twee letters – daar zit gewoon zo veel in. Je kunt het niet zo maar vertalen met levensenergie omdat het het hele leven omvat en alles wat wij zijn. Het is onbegrensd. De verbinding met het universum – de verbinding met de grote i-cloud. En misschien is dat gek om te zeggen maar deze verbinding zoek ik niet actief op maar die is er altijd.

Waarom heb je uiteindelijk voor de opleiding gekozen?

Ik ben begonnen met een medische Qigong-cursus bij het Zhigong Institute en zat ineens in een gevorderde groep. Ik wist daarna al snel dat ik meer wilde dan alleen maar af en toe les. Daarom ben ik begonnen met de Qigong leraren opleiding.

Medische Qigong geeft heel concrete, gedetailleerde tools die ik kan gebruiken als ik ergens tegen aanloop (emotioneel of fysiek). Die luisteren heel nauw. Als ik een metafoor moet gebruiken vergelijk ik het met een kwastje waar ik heel precies mee kan verven. Level 1 van Zhineng Qigong gaat om het transformeren. Het bevestigen van wat al gebeurt in jezelf – hoe je dingen kunt loslaten en hoe je jezelf kunt voeden. Maar ook hoe je stevig kunt staan in de grote verbinding met het universum. En Level 2 is dat ik van binnenuit helemaal tot leven kom. Afgelopen week stond ik in de Body and Mind Methode en besefte dat ik niet Qi in een lichaam ben maar dat ik nog beter kon ervaren hoe alles één levend geheel is.

Hoe integreer je de Qigong kennis in je dagelijkse leven?

Als ik er goed over nadenk doe ik de hele dag Qigong. En als ik een concreet voorbeeld moet geven dan doe ik dat als ik in contact ben met mezelf of in een relatie. Het voelen en waarnemen of ik me beter kan sluiten of openen in een situatie en daar dan bewust voor kiezen. Dat vind ik een mooi aspect van het integreren van Qigong in het dagelijkse leven. Of het aanwezig zijn in een situatie. De laatste van de 8 zinnen is ‘in harmonie zijn met Qi’ en dat is mijn intentie in mijn dagelijkse leven. Meegaan met de flow en flexibel zijn.

Wat is het meest pakkende voor jou van Zhineng Qigong?

Het hele systeem dat Dr. Pang Ming heeft bedacht klopt tot in het detail. Het is zo compleet: de bewegingen, de methode, de verdieping, de opbouw in de verschillende niveaus. En er is nog heel veel te leren. Als ik hier nog 50 jaar mee doorga dan kan ik nog blijven leren. Dat is iets bijzonders. Heel knap dat iemand dat heeft gecreëerd. Ook de theorie die zo simpel is en zo diepgaand.

Wat wil je andere mensen meegeven?

Ga naar binnen. Of je daar Qigong voor gebruikt maakt eigenlijk niet uit. Ontdek je innerlijke universum, je emoties en ga dan kijken wat er gebeurt. Het is spannend om naar binnen te kijken en het is niet altijd makkelijk – de weg naar binnen. Maar het is vooral mooi en levendig.

Wat heeft je de reis door Zhengti Therapy en Zhineng Qigong gebracht?

Kracht en het vertrouwd raken met de kracht van Qi en mijn eigen kracht. Als ik dat niet had gehad weet ik niet hoe ik me had ontwikkeld in de laatste jaren. Mijn Qigong beoefening was echt mijn anker en een grote bron van inspiratie.