Eric du Bosc
Beroep:
Mede-eigenaar Smeertechniek Rotterdam
Zhineng Qigong sinds:
2013
Geboortedatum:
17 maart 1967
Website:
www.smeertechniek.nl
Eric du Bosc werkt in het familiebedrijf ‘Smeertechniek Rotterdam.’ Zijn opa heeft het bedrijf in 1953 opgericht. Zijn vader is in 1956 in het bedrijf gaan werken en heeft het in 1971, na het overlijden van de opa van Eric, overgenomen. Eric is zelf in het bedrijfspand – een groot herenhuis in Rotterdam – opgegroeid. Als gevolg van een auto-ongeluk is hij tijdens zijn studie gaan nadenken over zijn toekomst. Omdat zijn eerste kind op komst was heeft hij er voor gekozen om in het bedrijf op de verkoopafdeling te gaan werken. In 1993 nam Eric het aandeel van zijn vader over. Omdat het bedrijf er niet goed voor stond, is hij toen alle leveranciers langs gegaan om een faillissement te voorkomen. Door het vertrouwen en de jarenlange samenwerking met sommige bedrijven is dat gelukt. Het bedrijf is inmiddels een succesvolle onderneming op het gebied van smeertechniek.
Wanneer kwam het besef dat je meer aandacht aan lichaam en geest wilde besteden?
Dat heeft best lang geduurd. Ik heb na de overname ongeveer vijf jaar lang zes à zeven dagen per week alleen maar gewerkt. Dat ging gepaard met tien bakken koffie met veel suiker per dag, twee flessen coca cola, veel sigaretten, etcetera. Ik herinner me een vakantie op de Canarische Eilanden waar ik een telefoontje kreeg met de mededeling dat een grote opdracht binnen was. Op dat moment kwam het besef dat het met het bedrijf goed ging en dat we de bank niet meer nodig hadden. Maar dat veranderde nog niets aan mijn levensstijl. Ik was ook altijd heel gezond. Dus voelde ik geen noodzaak om naar meditatie of andere vormen van ontspanning op zoek te gaan. Het echte keerpunt kwam toen wij met onze kinderen een Safari in Kenia hadden gepland. Wij hadden ons net laten inenten en Merel – mijn vrouw – kreeg een longontsteking. Zij werd opgenomen in het ziekenhuis waar ze antibiotica kreeg zonder dat er echt gekeken was of het een virus of een bacterie was. Omdat niets hielp, kreeg ze verschillende soorten antibiotica. Toen zij weer thuis was kreeg ik een longontsteking. Daarna ben ik met roken gestopt, waardoor mijn behoefte aan suiker verdween. Vervolgens ben ik gestopt met het drinken van cola. In dat hersteltraject ben ik begonnen met hardlopen en yoga. Merel was daarvoor al met yoga begonnen.
Hoe kwam je in aanraking met Qigong?
Ik had me ingeschreven voor een cursus Medical Qigong in Zuidland. Dat was eens in de twee weken. Ik voelde dat ik door deze oefeningen meer zag, beter kon waarnemen. Het deed iets met me. Ik ben ook andere workshops gaan volgen zoals kleur- en lichttherapie, Radionics en nog veel meer. Op een gegeven moment deed ik zoveel leuke workshops dat ik door de bomen het bos niet meer zag. Onder het motto ‘toeval bestaat niet’ kwam ik op de website van Qing Bai om me in te schrijven voor de Tuina Massage opleiding. En ineens besefte ik dat het tijd was om echt aan mezelf te werken. Terwijl deze gedachten door mijn hoofd speelden, heb ik Zhineng Qigong in plaats van Tuina Massage aangeklikt en me opgegeven voor de opleiding Level 1. Ik wilde ook niet weer een workshop volgen, maar echt serieus de basis leren en zo ben ik bij jou terecht gekomen.
Tijdens de opleiding komt de Qi in beweging. Hoe was dat voor jou?
Ik kan niet zeggen dat ik alle momenten even leuk vond. Je komt jezelf tegen tijdens deze opleiding. Sommige dingen waren ook echt moeilijk. Als jij verandert, is dat ook niet altijd makkelijk voor de mensen om je heen. Er is tijdens de opleiding nog iets gebeurd, dat heel goed voor me was. Ik ben gezakt. Op de middelbare school ben ik een keer blijven zitten doordat ik tot Pasen eigenlijk nooit iets deed. Daarna ging ik keihard aan de slag en dan slaagde ik nog altijd. Alleen in 5 Atheneum mislukte dat. Doordat Pasen net een maandje te laat viel, ben ik blijven zitten om vervolgens weer met twee vingers in mijn neus 5 en 6 Atheneum te halen. Dus tijdens de Zhineng Qigong opleiding was dat ook een heel goed leermoment. Ik ben natuurlijk ook gewend om de baas te zijn en anderen te vertellen wat ze moeten doen. Dat bleek toen door de docent gezegd werd om gefocust te blijven in plaats van uit te weiden over verkeerde zaken en ik gewoon niet naar deze opdracht had geluisterd. Dat was allemaal heel goed voor me, het heeft me dichter bij mezelf gebracht. Van alsmaar winnen leer je niet. Soms is het ook goed om te verliezen en ik was bovendien de enige in de hele groep die het niet haalde. Niet leuk maar wel terecht. De tweede keer ging het goed doordat ik me echt aan de opdracht hield en dicht bij mezelf bleef .
Inmiddels ben je erg gepassioneerd in het beoefenen van Zhineng Qigong. Waar komt dat vandaan?
Ik geloof dat Zhineng Qigong heel gezond voor me is. Ik vind het heerlijk om te doen omdat ik er rustig van word. Ik heb soms dagen dat ik de oefening doe en dat mijn gedachten toch nog alle kanten opvliegen, maar het verschil is dat ik nu zie dat het gebeurt. En op betere dagen kan ik zo maar een half uur staan zonder dat er gedachten boven komen drijven. Door het beoefenen van Zhineng Qigong observeer ik meer, ik voel ook wanneer ik onrustig ben. Vroeger wilde ik op mijn werk nog wel eens boos worden op iemand en nu ben ik me daarvan bewust en kan er beter mee omgaan. Dat voel ik dan ook in mijn buik en dan zorg ik er meteen voor dat ik er niet intrap.
Merel beoefent Yoga en jij Zhineng Qigong. Hoe gaat dat samen?
Heel erg leuk. Wij lezen en ontdekken allebei van alles en dan beseffen we dat het uit dezelfde bron komt. De Himalaya zat er alleen tussen en daarom hebben de Chinezen en de Indiërs het op verschillende manieren geïnterpreteerd. Wij hebben er thuis dan leuke gesprekken of discussies over. Merel heeft ook heel veel respect voor het feit dat ik tijdens mijn opleiding elke ochtend in de tuin de oefeningen stond te doen, ongeacht het weer. Ik sta ook graag in de duinen of in het bos op krachtige plekken om Zhineng Qigong te beoefenen.
En hoe gaan je werknemers met deze veranderingen om?
Er was zelfs een tijd dat een medewerker, die er al heel lang werkt, dacht dat ik de zaak zou verkopen. Maar dat is niet het geval. Ik vind het werk nu leuker. Ik heb wel de moed gehad om een dag minder te gaan werken. Ik heb een hele tijd zes of zelfs zeven dagen gewerkt. Nadat ik een tijdje overspannen was, ben ik terug gegaan naar vijf dagen werken per week en toen ik maar nog vier dagen per week werkte, heeft het wel lang geduurd voordat ik mezelf niet meer lui vond. Dat heeft Qigong me geleerd. Ik doe hetzelfde werk nu trouwens in vier dagen. Dus ik ben veel productiever geworden.
Is er nog iets veranderd in je leven door het beoefenen van Zhineng Qigong?
Ik heb weer contact opgenomen met mijn vader, die ik al jaren niet meer gesproken had. Net voordat ik de zaak samen met mijn moeder heb overgenomen, zijn mijn ouders gaan scheiden en er is toen heel veel gebeurd. Ik heb inmiddels weer een goed contact met hem. Dat is ook een stukje Qigong. Wij kunnen niet zo goed samen door een deur. Misschien lijken we ook een beetje teveel op elkaar. Ik zit nu anders in elkaar, zie eerder mijn tekortkomingen. Hij woont in Frankrijk in de buurt van Toulouse. Ik heb contact met hem opgenomen en ben bij hem op bezoek gegaan. Toen hebben we aan elkaar gesnuffeld en de volgende dag heb ik hem gevraagd om te vertellen wat hem allemaal dwars zat. Toen merkte ik dat hij met het oude riedeltje kwam en ik onmiddellijk weer geneigd was om me op de kast te laten jagen, net als vroeger. Ik dacht: Nee, ik ben wel in staat om te veranderen. Toen heb ik hem zijn verhaal laten doen en hem duidelijk gemaakt dat het zijn verhaal en zijn visie is en dat mijn visie anders is. Ik ben ook geen discussie aangegaan. Dat was toch een vooruitgang. Ik kon het loslaten, dat is ook Qigong.
Inmiddels zit je in de lerarenopleiding Level 2. Heb je meer wensen met Zhineng Qigong?
Over twee jaar word ik 50 en dan heb ik me voorgenomen om een sabbatical te nemen en één, twee of drie maanden naar China te gaan voor Zhineng Qigong. En in deze samenhang nog een leuke anekdote. Toen ik na mijn longontsteking mijn leven ging veranderen heb ik op Bali een cursus Radionics gevolgd. In feite is dat trouwens ook Qi zenden, maar dan op de Westerse manier. Toen zat daar iemand uit Taiwan en die kon hele leuke dingen. Hij deed een vechtsport. Deze man zei tegen mij: ‘One day you will be a master.’ Ik had geen idee waar hij het over had. Nu zie ik beter wat hij bedoelde. De master zijn over je eigen leven, over je eigen gedachten en gevoelens. Dat is mijn streven.
Interview: Anne Hering, Foto’s: Jan Paasman