Jetske Visser

Jetske Visser

Jetske Visser

Beroep:
Schoonheidsspecialiste

Zhineng Qigong sinds:
2013

Geboortedatum:
17-04-1962

Website:
www.schoonheidssalon-delarosiere.nl

Jetske Visser is sinds 1982 gediplomeerd schoonheidsspecialiste. Haar opleiding volgde zij in Engeland. Een fulltime opleiding tot schoonheidsspecialiste bestond toen nog niet in Nederland. Zij heeft in Zuid-Afrika (Pretoria) gewoond waar zij samen met een vriendin een instituut voor schoonheidsbehandelingen heeft opgezet. Na haar terugkomst in Nederland heeft ze haar beroep als schoonheidsspecialiste weer opgepakt. Ze ziet alleen maar voordelen in haar beroep: ‘Hoe ouder ik word, hoe beter kan ik me inleven in de behoeftes van mijn cliënten. Ouder worden als schoonheidsspecialiste is dus voordelig.’

In de maandagavondles zie ik je altijd stralen. Je gezicht is helemaal ontspannen. Wat doet de Zhineng Qigong les met jou?

Allereerst verheug ik me op de maandagavonden. Het geeft me rust ook al vind ik het niet altijd makkelijk omdat mijn lijf soms zeer doet. Tijdens de les voel ik vooral de rust, kan ik al het andere even stop zetten en hoef ik er alleen maar te zijn. Er hangt een bepaalde sfeer en als ik mijn ogen dicht doe voel ik een energie waar ik me heel fijn bij voel. Ik herinner me dat ik een keer naar de les kwam en me niet helemaal lekker voelde. Tijdens de les corrigeerde jij mijn positie en het was alsof alles weer op de juiste plek zat. Dat zijn fijne momenten.

Als moeder en zelfstandig ondernemer heb je een druk bestaan. Beoefen jij Zhineng Qigong dagelijks of hoe integreer je de oefeningen in je leven?

Zhineng Qigong doet me goed en daarom ben ik er elke dag mee bezig. Soms langer en soms korter. Als ik tijd heb doe ik de Lift Chi up Pour Chi down Methode en/of de Selfawareness Methode van Master Feng. Als ik minder tijd heb doe ik kleine oefeningen en de Squats. Ik lees op dit moment een boek over Zhineng Qigong en vind de filosofie achter Qigong ook zo machtig interessant.

Afgelopen jaar heb je voor de eerste keer deelgenomen aan een workshop met Chinese Zhineng Qigong leraren. Hoe was deze ‘ontmoeting’ voor jou?

Het waren bijzondere dagen voor mij. Ik hing echt aan de lippen van Master Yuantong Liu. Hij en Master Feng zijn zo dankbaar en bescheiden. Dat reflecteert naar de mensen die er zijn. Het was soms confronterend. Zinnen zoals ‘Accept your life as it is at this moment’ kwamen regelmatig voorbij. Dan denk ik meteen dat er nog veel te halen valt. De meest bijzondere ervaring tijdens de 4-daagse cursus deze zomer was dat ik voor het eerst heel bewust de Qi door mijn lijf voelde stromen. Dat was een waanzinnig goed gevoel. En nu ga ik soms staan en dan is het er onmiddellijk. Ik word er gewoon erg blij van. De tijd met de Masters was zo voorbij. Voordat ik het besefte was het al weer over en zat ik weer in mijn salon.

Als schoonheidsspecialiste ben je bezig om de huid van je cliënten in balans te brengen of te houden. Het doel van de Zhineng Qigong oefeningen is de balans tussen lichaam en geest. Benut je de kennis van Zhineng Qigong tijdens een behandeling?

Ik merk in de salon dat ik steeds meer vertel over Zhineng Qigong. Als er een opening is vertel ik iets en soms meer. In de salon is het een één-op- één behandeling. Mijn cliënten vertellen mij dingen die ze kwijt willen. Elke vrouw heeft haar eigen proces. Soms geef ik kleine oefeningen mee die ik in de maandagavondles heb geleerd. Ik vertel over energiebalans en dat vinden mijn cliënten interessant. Tijdens het geven van een behandeling of een massage ben ik zelf heel erg ontspannen en als je dat koppelt aan de Qiveld theorie is dat misschien de reden waarom de cliënten hier vandaan altijd blij naar huis gaan. Door het ‘ontspannen zijn’ kan ik me meer richten op het welzijn van mijn cliënt. Dat is bijzonder mooi.

Leren jullie tijdens de opleiding of bijscholingen iets over acupunctuur/acupressuur?

Wij leren wel iets maar niet de details zoals jij het vertelt in de les. Een deel van de kennis van de acupressuur gebruik ik bijvoorbeeld tijdens een gezichtsbehandeling om de doorbloeding van de huid en de Qistroom te stimuleren. Ik vertel over meridianen en koppel lichaamsklachten aan voedingspatronen of een bewegingstekort. Ik geef mee dat stress een oorzaak kan zijn van een bepaalde reactie van de huid en dat ontspanning nodig is om gezond te blijven.

Ik zie altijd dat mensen na een workshop Zhineng Qigong er jonger uit zien. Ontspanning kan een hoop veranderen. Zie jij in je eigen salon dat je cliënten een bewustzijn ontwikkelen voor het belang van ontspanning in deze hectische tijd?

Ja dat zie ik wel. Mensen zijn steeds meer met ontspanning en gezondheid bezig. Daarom komen ze onder ander naar een schoonheidsspecialiste. In principe doe ik hetzelfde als jij, maar dan kies ik een andere weg. Het is weldaad. Naast de ontspanning, de verbetering van de huid en een bewustzijnsverhoging voor de verzorging van de huid ben ik bezig om de Qistroom van een cliënt te stimuleren. Cliënten voelen dat ook zo. Ik ben dan altijd blij als een cliënt na de behandeling zegt dat zij zich verheugt op de volgende afspraak. Dat ontvang ik als compliment.

Heeft Zhineng Qigong je leven verrijkt?

Zhineng Qigong heeft mijn leven zeker verrijkt. Anders was ik er niet zo begaan mee. Het liefst zou ik naar China gaan om daar de ‘ins and outs’ te leren. Maar de reizen zijn volgend jaar op een tijdstip wanneer ik niet kan. Dus moet ik nog even geduld hebben. Ik ben al blij met wat ik op dit moment allemaal weet. Ik ben blij dat ik door Zhineng Qigong veel beter kan ontspannen en dat ik tijdens het beoefenen altijd een innerlijke glimlach voel. Dat is rijkdom!

 

Interview: Anne Hering, Foto’s: Jan Paasman