Susanne Neall
Beroep:
Eigenaresse Neilhorses
Zhineng Qigong sinds:
2004
Website:
http://www.neallhorses.com/
Het is woensdagochtend, de zon schijnt en ik rijd samen met onze fotograaf Jan naar de boerderij van Susanne Neall. Susanne heb ik leren kennen in mijn Zhineng Qigong avondlessen en een tijdje geleden ontving ik van haar een link naar haar website www.neallhorses.com. Ik liep al een tijdje rond met het idee om deelnemers van mijn lessen te interviewen om erachter te komen hoe zij Zhineng Qigong in hun leven integreren. Susanne leek mij een ideaal persoon voor het eerste interview.
Wij rijden op het pad naar haar boerderij en ik voel een enorme rust. Het plaatje is sereen, helder, haast mystiek. Susanne ontvangt ons met een enthousiaste glimlach en toont ons haar paardenstal. Wow! – Iik heb er haast geen woorden voor. Vier prachtige paarden kijken ons met grote ogen aan. Het zijn prachtexemplaren. Zo mooi en puur. Susanne haalt Royal uit zijn box en gaat hem te poetsen. Een genot om dit samenspel van mens en dier te observeren.
Ze versterken elkaar, maken elkaar nog mooier. En wij mogen genieten van het geheel. Wat een privilege! Susanne Neall is de oprichtster van Neallhorses. Zij begon al op jonge leeftijd (6) met pony rijden op haar eigen pony Polly. Het werd al gauw duidelijk dat Susanne vrij gemakkelijk dingen aan paarden kon leren en reeds op jonge leeftijd werd zij betaald om pony’s uit de buurt zadelmak te maken en verder op te leiden.
Neallhorses streeft er naar een zo optimaal mogelijke balans te vinden tussen enerzijds de natuurlijke behoeften van een paard en anderzijds de atletische en mentale ontwikkeling die nodig is om te kunnen functioneren als sportpaard. Dit houdt in dat Susanne het als haar taak ziet een paard zo goed mogelijk te verzorgen en systematisch volgens de klassieke methode op te leiden (Skala der Ausbildung) zodat het dier zijn werk gemakkelijk, plezierig en zonder stress kan uitvoeren en daarnaast blij en tevreden is. Rust, wederzijds respect en vertrouwen zijn hierin de sleutelwoorden.
Hoe belangrijk is het om een paard in de samenwerking in zijn waarde te laten en te respecteren?
Ik vind het heel belangrijk in het contact met een paard of met een ander dier dat er wederzijds respect is en vertrouwen, zonder enige dwang. Alleen dan kan een dier openstaan om daadwerkelijk iets te leren. Dan pas hebben mens een dier een natuurlijke flow met elkaar.
Je bent al vroeg begonnen met het werken met paarden? Waarom voelde je je zo aangetrokken door deze wereld?
In mijn jeugd in Engeland was ik altijd bezig met dieren. De tuin en de natuur waren mijn speeltuin. Als kind had ik diverse dieren, waaronder een groot konijn en een schildpad. Ik was vaak buiten aan het tekenen en schilderen en in hun gezelschap voelde ik me in mijn element. Later zijn de paarden op mijn pad gekomen en dat heeft me nooit meer losgelaten. Een paard is een ultiem gevoelsdier. Omdat ik zelf hoog gevoelig ben, kan ik me gemakkelijk op hen afstemmen. Ik werk graag met sensitieve paarden. Zij zitten op dezelfde frequentie als ik.
Heb jij een soort ‘before’ en ‘after’ Zhineng Qigong praktijk ervaring in een situatie met een paard?
Ja, ik heb soms in de ochtend het gevoel dat ik zelf te onrustig ben. Dan ga ik het liefst even naar de Wezepse Heide om te lopen, te mediteren en Zhineng Qigong te doen. Even weg van mijn werkplek en uit mijn eigen omgeving. Als ik dan terug kom voel ik de rust die ik nodig heb om met mijn paarden te kunnen werken. Een wereld van verschil!
Paardrijden zou je kunnen betitelen als partnerqigong? Zie jij dat ook zo?
Ja absoluut. Als ik de eerste tien10 minuten op het paard zit, mag het paard doen wat het wil. Dus ik wacht gewoon af, zonder oordeel. Er gebeurt dan meestal ook van alles. Op een gegeven moment kom je op een punt dat je een eenheid wordt. Ik voel dan mijn benen als het ware door de benen van het paard contact maken met de aarde. Alsof je ‘in’ het paard zit in plaats van.p.v. er boven op. Dan is er een sterke verbinding en lijkt het alsof alles vanzelf gaat. Dat geeft een enorme kick. Tijd en vorm bestaan dan niet meer. Je bent samen Qi.
Als je om je heen kijkt in de paardenwereld wat zou je jouw collega’s mee willen geven?
Mensen zouden meer mogen onthaasten en tijd mogen maken voor het paard, maar ook voor elkaar. Minder commercie en eigen belang en het werken met plezier en passie een belangrijkere plek geven. Rust, respect, plezier en enthousiasme zijn hierin de sleutelwoorden.
Interview: Anne Hering, Foto’s: Jan Paasman