Vick Nieuwenhuis

Vick Nieuwenhuis

Vick Nieuwenhuis

Beroep:
Aandachttrainer & Procescoach

Zhineng Qigong sinds:
2015

Geboortedatum:
16.07.1970

Website:
Zelfkennislab (www.zelfkennislab.nl) en Teamkennis (www.teamkennis.nl)

Hoe ben je in aanraking gekomen met ZQ?
Op een beurs in Zwolle die we georganiseerd hadden voor mensen die aan hun bewustzijn wilden werken, ontmoette ik Margot ’t Hart en John van Veen. Ik had bij hun een heel fijn gevoel en was toe aan lichaamswerk omdat ik nogal een denker ben. Ik mocht meer met mijn aandacht in mijn lijf mocht komen. Daarom ben ik lessen gaan volgen bij Margot en John.

Waarom heb je ervoor gekozen om de lerarenopleiding bij de Qing Bai te volgen?
Toen John en Margot gingen verhuizen en geen les meer gaven in Zwolle, heb ik erover nagedacht hoe ik verder wilde met Zhineng Qigong. Destijds heb ik besloten om met zelfstudie te beginnen. Gemiddeld ben ik vier keer per week blijven oefenen. Dat was bijzonder omdat ik niet zo gedisciplineerd ben. Maar het lukte en dat was een teken dat ik er meer mee wilde doen. De opleiding kwam opnieuw langs en ik voelde dat het goed voor mij en mijn omgeving zou zijn. Niet vanuit het mega-enthousiasme dat ik van mezelf ken, maar vanuit een rustige verstandige beslissing.

Ik heb gigantisch genoten van de opleiding. Er valt voor mij nog veel te halen op het gebied van verfijnde taal in oefeningen tijdens mijn communicatie-trainingen, dat was mijn doel. Het ging me makkelijk af, ik zat precies op mijn plek. Waar ik ook van genoten heb, is het feit dat de opleiding gegeven wordt door drie totaal verschillende docenten met ieder een eigen taal, attitude en kwaliteiten. Ik vond het een rijkdom en heb enorm veel zin in het vervolg dit jaar, level 2.

Hoe heb je de integratie van de dagelijkse praktijk (gongs) in je eigen leven ervaren?
Het was lekker om te doen door het fijne rozige gevoel na afloop van iedere oefening. Echt even tijd voor mezelf. Bijzonder dat ik met mijn gedachten erbij kon blijven want ik ben nogal snel afgeleid. Deel drie van de Lift Chi up Pour Chi down Methode is mijn favoriete deel. Met de handen naar voren pushen door de lucht, vind ik heel fijn om te doen. Bij de press up and down heb ik dat niet zo. Dan ben ik snel afgeleid en moet dan echt tegen mezelf zeggen dat ik mag ontspannen. Maar bij de meeste bewegingen geniet ik en kan ik mijn aandacht erbij houden. Jij zei altijd “het is een vorm van jezelf waarnemen” en zo heb ik dat ook ervaren. De winst daarvan is dat ik meer met mijn aandacht in mijn lichaam kan zijn en minder last heb van de maalstroom van gedachten, dus geconcentreerder en aandachtiger ben.
Verder verbeterde lichamelijk onder meer: mijn onderrugklachten verdwenen, dus geen afspraken meer bij de chiropractor, mijn spijsvertering functioneert weer optimaal en het evenwicht verbeterde. De Qitapping-gong van afgelopen zomer zorgde ervoor dat ik geen hormoonzalf meer gebruik. Dat was (huid)artsen in 49 jaar nog niet gelukt…

Wat is voor jou de leukste onderdeel van Zhineng Qigong en waarom?
Ik word heel blij van de theorie van Zhineng Qigong en ook om het heel praktisch te maken zodat het voor mensen toepasbaar wordt. Het verhaal van de 4 niveaus van informatieverwerking binnen de Yiyuan Ti (YYT) ging pas echt leven toen ik het me eigen maakte. Zo kwam ik op het idee dat ik de originele YYT kan vergelijken met het kijken door een roze bril. Dan ben je eigenlijk een soort van blind omdat je niet ziet wat er werkelijk is. Het klinkt wel mooi de roze bril, maar in feite neem je dan niet waar. Met de roze bril op zit je (als het ware) op de fiets en merk je na verloop van tijd dat je een straat hebt gemist of zelfs een heel dorp. Je was niet helder, nam niet bewust waar. De vooringenomen YYT zou je kunnen vergelijken met de bril voor verzienden. Je kijkt naar anderen. Als je in de vooringenomen YYT staat fietst, vallen je allerlei dingen op zoals bijvoorbeeld dat de buurman zijn container niet goed recht heeft staan of dat die buurvrouw haar ramen niet heeft gelapt. Als je dan in de acceptabele YYT staat bent, kun je in de spiegel kijken en jezelf waarnemen. Dat is het moment waarin je door de straat rijdt en beseft dat je zelf die commentaar (kritiek) hebt op anderen. Dus je kijkt naar je eigen aandeel, je kijkt naar binnen, neemt jezelf waar. De complete YYT is voor mij het kijken door een microscoop waar je het geheel (alles) kunt overzien. Zo boven zo beneden. Inzien dat op macro en microniveau dezelfde processen plaatsvinden. Zien dat alles met elkaar verbonden is, ook die buren en jezelf. Dus wat ik het boeiendste vind, is het uitwerken en eigen maken van de theorie. Om het voor mezelf toepasbaar en voor anderen laagdrempeliger te maken, zodat we allemaal meer grip krijgen op de uitdagingen van ons dagelijks leven.

Wat is voor jou de toegevoegde waarde van het bewustzijn voor een Qiveld?
Dat we daarin de rust en ruimte kunnen ervaren, de rust en ruimte die we in wezen zijn. De verbinding tussen mensen wordt vaak verstoord door gedachten en meningen. In het Qiveld zijn we één, het Ego mag ontspannen en juist daarom respecteren, accepteren en waarderen we de ander en onszelf. Het thema in mijn Zhineng Qigonglessen van afgelopen week was, wie ben ik? Het besef dat we niet onze gedachten, gevoel of gedrag zijn, niet onze overtuigingen of persoonlijkheid, roept de vraag op: wie ben je dan wél? Ik vind het antwoord steeds meer in het Qiveld; we zijn de rust en ruimte in onszelf. We zijn ontspanning, en niet de inspanning wie we denken te moeten zijn.

Wat is voor jou de diepere wijsheid achter Zhineng Qigong?
Er zit zo veel wijsheid in dat het moeilijk is om er een uit te pakken. Het vertrouwen komt het eerst in me op. Het vertrouwen dat alles gaat zo als het mag gaan, dat we bedoeld zijn zoals we zijn en dat het dus goed is zoals het is. Het vertrouwen dat ik me staande kan houden in een pittige situatie, ook al zegt mijn mind iets anders vanuit onzekerheid. Ik heb meer zelfvertrouwen gekregen, meer lef. Ik kan ‘nee’ zeggen en zit er minder mee. Het lukt me beter in mijn lijf voelen wat goed is om in het hier-en-nu te doen. Beter naar mijn lijf luisteren omdat ik meer in mijn lijf  aanwezig ben met mijn aandacht. Wat is passend voor mij, voor jou en tegelijk voor de omgeving? Het afstemmen op het moment lukt veel beter. Dat geeft rust in mijn hoofd en ruimte in mijn hart, meer in verbinding met mensen.

Hoe integreer je Zhineng Qigong in je werk als coach?
Ik zie veel overlapping tussen Zhineng Qigong en Enneagram (mijn specialisme). Het enneagram is een psychologisch, dynamisch model met 9 typen. De meeste psychologische modellen beschrijven hoe de wereld jou ziet, gedragskenmerken. Het enneagram gaat over hoe jij de wereld bekijkt. Over hoe iemand waarneemt, over waar de aandacht automatisch naartoe gaat; het referentiekader. Dat overlapt enorm want de kern ligt bij: energie gaat waar aandacht is. Daarom is het ook voor een deel dezelfde doelgroep. Ik kom regelmatig enneagramcursisten tegen in Zhineng Qigong lessen. Ze zijn bereid zijn om in zich zelf te duiken voor verfijning van meer zelfkennis, om zichzelf waar te nemen.

Zowel in coaching als communicatietraining zet ik Zhineng Qigong oefening in voor ontspanning in lichaam en geest, om even te kunnen Zijn. In 2017 schreef ik drie blogs over de combinatie tussen het enneagram en Zhineng Qigong. De blogartikelen gaan met name over de verschillen in weerstand bij meditatie in beweging voor verschillende enneagramtypen.

Ik heb afgelopen zomer tijdens een ‘Summerschool in ontspanning’ Zhineng Qigong gegeven. Nu geef ik wekelijks les op woensdagochtend en donderdagavond in een prachtige grote lichte Yoga studio (SanaYou) in Zwolle. Elke les heeft een ander thema. Zo verwerk ik bijvoorbeeld de eigenschappen of componenten van Zhineng Qigong in de lessen en uiteraard combineer ik de kennis uit mijn coaching-ervaring met de kennis van Zhineng Qigong. Zo kan ik elke keer een ander invalshoek meegeven aan de cursisten.