Focus

Focus

Afgelopen maand zijn de Zhineng-Qigonglessen in Epe weer buiten gegeven. Deze groep komt al heel wat jaren bij elkaar om samen Zhineng Qigong te beoefenen. Ze zijn allemaal erg dedicated en eager om meer te leren over zichzelf en over Zhineng Qigong. Het is een genot om samen met hen de diepte in te gaan en dingen te ontdekken.

Met het prachtige zomerweer kunnen we prima buiten in de zon Zhineng Qigong beoefenen. Dat kan soms een uitdaging zijn, omdat er allerlei dingen om je heen gebeuren. Allereerst hoor je geluiden die je zintuigen triggeren en die je uitdagen om de aandacht bij jezelf te houden. Een andere trigger zijn vliegende beestjes, die ergens op je lichaam landen of langs je blote benen omhoog kruipen. Zo zie ik regelmatig  iemand in de les een snelle beweging maken om een vlieg of iets anders weg te jagen.

Na de les vertelde ik hun over mijn observaties en vroeg hun om een volgende keer in de Qigongstaat te blijven en eerst te kijken wat er precies op hun lichaam is geland voordat ze het wegjagen. Het kan ook een lieveheersbeestje zijn, dat geluk komt brengen. Bovendien vliegen of kruipen andere insecten meestal ook snel weer weg als je ze even met rust laat. Een goede training om de focus te houden.

Een andere oefening om de focus te houden is heel simpel: ga zitten met de voeten parallel. Vorm een handpositie alsof je met de wijsvinger naar iemand wijst. Breng de wijsvinger op ooghoogte en wijs naar boven. Beweeg de onderrug naar voren en kijk recht vooruit naar de top van de wijsvinger. Richt je complete aandacht op de top van de wijsvinger. Hou de ogen nu zo lang mogelijk geopend zonder te knipperen. Doe dat een maand lang elke dag. De eerste dagen kan het zo zijn dat de ogen zeer doen of tranen. Dat gaat na een tijdje over.

Heb je zin om mee te doen met onze wekelijkse lessen in Epe? Klik dan hier!