Health Gong Volume 1 – 2020

Health Gong Volume 1 – 2020

Begin 2020 wordt de wereld getroffen door een grote gezondheidscrisis in de vorm van het coronavirus. Het leidde al snel tot beperkende maatregelen van de autoriteiten op een schaal die niemand zich eerder kon voorstellen. De wereld veranderde instantaan. Binnen een paar weken was heel China in een lock-down, wat betekenende dat niemand werd toegestaan om te reizen en dat de enige activiteit buitenshuis beperkt was tot de noodzakelijke aankopen van voedsel. Tegen alle verwachtingen in, migreerde het virus vrij snel naar andere landen in Oost-Azië en Europa, wat leidde tot soortgelijke maatregelen. Voor we het wisten, was de hele wereld in één of andere vorm van lock-down. Dit alles leidde tot een ongekende hoeveelheid emotionele en economische gevolgen.

Onder de druk van deze gebeurtenissen, werd het velen van ons duidelijk dat er twee fundamenteel verschillende manieren zijn om te reageren: luisteren naar al het nieuws, je zorgen maken over gezondheid en dierbaren, het zien van bedreiging en verlies aan de ene kant of juist gebruik te maken van de situatie als een soort retraite: naar binnen gaan voor reflectie, versterken van de gezondheid en vergroten van bewustzijn. Want één ding was voor ons en velen met ons duidelijk: deze crisis zal blijvende gevolgen hebben voor ons persoonlijk, voor elk land, voor de samenleving en voor de wereld.

Op dat moment ontstond het idee om een Health Gong 2020 te lanceren. Nynke Roukema, Mauro Lugano en Anne Hering organiseerden negen webinars om de Health Gong in de Zhineng Qigong Community te introduceren. Mensen uit de hele wereld schreven in en beoefenden de Health Gong 2020. De Gong is gebaseerd op bekende Zhineng Qigong oefeningen om het toegankelijk te maken voor een grote populatie van zowel nieuwe als ervaren deelnemers. De vorm is zo ontworpen dat beoefening de gezondheid versterkt en het bewustzijn verdiept.

Mauro Lugano over het ontstaan van de Health Gong: ‘Tijdens een online Masterclass van master Yuantong Liu, gebruikte hij een woord dat ik hem zo vaak had horen zeggen, maar toen, in die speciale context, hoorde ik er ineens een diepere betekenis in. Het woord was “responsibility”, maar ik verstond ineens “Response Ability”: een soort vaardigheid die we kunnen ontwikkelen om bewust te reageren op nieuwe situaties, in tegenstelling tot de gebruikelijke automatische en onbewuste reacties. Master Liu noemde dit woord tijdens een lezing over Daode, wat in het kort de moraliteit van de mens betreft. In de “Hunyuan Whole Entity Theory” wijdde Dr. Pang Ming een heel hoofdstuk aan dit onderwerp.

Hier kunnen we dit concept slechts kort samenvatten en de lezer aanbevelen om verder onderzoek in de bron te doen om een dieper begrip te krijgen. Maar in een notendop samengevat zijn wij als menselijke soort geëvolueerd van een “natuurlijke Daode” die betrekking heeft op het bevredigen van onze dierlijke instincten, naar een geleidelijk verfijnde sociale Daode die rekening houdt met het welzijn van anderen als onderdeel van het geheel. En nog steeds zijn onze morele en ethische normen aan het evolueren en daarmee ook de afspraken en wetten die onze Daode bepalen. In de laatste les die ik kon geven aan mijn reguliere Qigong groep in Slovenië voor de COVID lock-down, heb ik de hele lezing aan dit onderwerp gewijd: hoe onze moraal alle aspecten van ons leven bepaalt, van invloed is op onze fysieke gezondheid en de onze relaties, met het potentieel om ofwel onze menselijke waardigheid en evolutie te verbeteren of ons te degraderen tot een dierlijk niveau. Ik ben van mening dat dit het fundamentele niveau en het uiteindelijke doel van onze Qigong beoefening vormt.’

Anne, Nynke en Mauro: ‘Het programma, de oefening en de doelstellingen groeiden bijna organisch, in lijn met onze levensintenties. Verbazingwekkend wat er kan gebeuren zodra de kracht van het Qi-veld zijn weg vindt. In de loop van het online programma werd niet alleen de vorm technisch verbeterd en het meditatieniveau verdiept, maar werden ook elementen van de Zhineng Qigong theorie in de vorm van lezingen geïntroduceerd om het begrip en de vaardigheid van de deelnemers te verdiepen. Onderdelen van de theorie werden geïntroduceerd in hetzelfde tempo van de ontwikkeling van de deelnemersgroep, wat resulteerde in een exponentiële shift in het qi-niveau van de groep. Deze benadering weerspiegelt het woord “Zhineng”, wat wijsheid (zhi) en vaardigheid (neng) betekent.’

Wil je meer weten over de Health Gong 2020 Volume 1? Hier zijn verschillende mogelijkheden om de Health Gong te leren:

Download hier ons booklet ‘Qivolution Volume 1’ met alle details over de Health Gong 2020