Sterke benen = een sterk hart

Sterke benen = een sterk hart

Wij zijn weer begonnen met de Qigong buitenlessen en het is heerlijk om je te verbinden met de Qi van de blauwe hemel en de aarde. Het openen van de drie grote poorten: Baihui, Laogong en Yongquan en het je verbinden met de krachten van de natuur is gezond en laadt het lichaam en onze geest op met verse Qi uit de natuur.
In de zomer is de Qi van ons hart actief. Deze Qi wil expanderen, verbinden, het leven vieren. Volgens Teacher Ning zijn de benen ons tweede hart. Daarom doen wij in de buitenlessen oefeningen die de benen versterken en de Qi in het hele lichaam vrij laten stromen: De Tiger Foot Walk en de Crane Walk.

De Tiger Foot Walk is een oefening uit onze medische Qigongtraining ‘Zhengti Therpay’ om de Qistroom in de blaasmeridiaan te stimuleren. De blaasmeridiaan begint aan de binnenkant van de oogkas en loopt over het hoofd naar de rug. Hier splitst hij zich in twee takken. Vanaf de rug loopt hij naar de achterkant van het been en de kuit en hij eindigt bij de buitenste nagelhoek van de kleine teen. Het is belangrijk om tijdens deze oefening de tenen goed omhoog te bewegen, zodat de achterkant van het lichaam helemaal gestrekt wordt. Zo kan de strekking tot in het hoofd voelbaar zijn en wordt de Qistroom in de hele blaasmeridiaan gestimuleerd. Deze oefening versterkt ook de functie van de nieren en de benen. Bij oudere mensen zie je vaak dat de Qi zich in het bovenlichaam verzameld, waardoor ze moeilijker kunnen lopen. Door deze oefening kun je dat voorkomen en kun je de Qistroom naar beneden juist verbeteren.

Teacher Ning: ‘Have you ever seen a person who was at the same time weak and had very strong legs? It is said that the legs are the second heart of the body. The first heart is located in your chest, the second heart is inside your legs. This means that, if the Qi in your legs is flowing well, your legs take away a part of the work from the heart. Then your heart will be healthy and strong.’

De Crane Walk verhoogt de mogelijkheden van de Shen (bewustzijn, alertheid, aanwezigheid, innerlijk licht) om het lichaam en de Qi te bewegen en te controleren. Deze bewegingen van de Crane Walk verbeteren niet alleen de gezondheid en soepelheid van het lichaam maar integreren ook lichaam en geest. Shen is Qi met uiterst verfijnde, soepele en subtiele eigenschappen en lijkt erg op de oorspronkelijke Qi van het universum. Shen geeft ons de mogelijkheid om informatie op te slaan, te reflecteren en bewegen. Shen geeft ons ook de mogelijkheid om keuzes te maken, informatie te verzamelen en te verspreiden. Shen is in staat om heelheid te registreren en heeft vele vaardigheden zoals groeien, ontwikkelen en evolueren.

Kijk hier op onze youtube channel voor films over de Tiger Foot Walk en de Crane Walk!

Kijk hier in onze webshop ‘Zhigongonline’ voor meer films over Zhineng Qigong!