Wat heb je echt nodig?

Wat heb je echt nodig?

In de lessen over de Taiji Ball met Teacher Tao hoorden wij regelmatig: ‘Observeer het lichaam, voel welke spieren je echt nodig hebt voor deze beweging. Ontspan alle overige spieren die niet nodig zijn om deze beweging goed uit te voeren.’

Wat heb je echt nodig? Deze zin bleef maar door mijn hoofd dwalen. Wij wonen in een klein huis en daarom zijn wij genoodzaakt om keuzes te maken over wat we echt nodig hebben. Weinig ruimte, weinig spullen. Ooit kwam ik tot de conclusie dat alles wat je bezit Qi consumeert. Als dat tot je bewustzijn doordringt, ga je zeker beginnen met opruimen. Elke keer als ik ergens in een winkel sta en mooie spullen zie, denk ik eerst: dat ga ik kopen en dan: maar heb ik het echt nodig? Wat ga ik ermee doen? En uiteindelijk laat ik de meeste spullen in de winkel staan.

Dit zinnetje, wat heb ik echt nodig,  kun je in alles wat je doet in je leven meenemen, bijvoorbeeld bij het doen van boodschappen. Wat heeft mijn lichaam echt nodig? Hoeveel hebben lichaam en geest nodig om optimaal te functioneren? Als je dus de volgende keer je boodschappenlijstje maakt, denk aan dat kleine zinnetje. Misschien kom je met veel minder boodschappen thuis en red je het toch om de hele week lekker en voedzaam te eten. Ik ben benieuwd.

Enfin, de Taiji Ball lessen hebben me aan het denken gezet. Sinds ik dit kleine zinnetje vaker herhaal, lijkt het ook dat ik minder woorden nodig heb. Want ja – ook daar kun je het principe toepassen. De zin kan dan aangevuld worden met: Is dat wat je wilt zeggen echt waar? Is het nodig dat je het echt zegt en heeft het een toegevoegde waarde voor jezelf en de ander? Als je dit principe toepast in je dag zal je gauw merken dat een dag interessanter wordt.

En laten we eerlijk zijn. Soms is het ook heerlijk om te genieten van een vijfgangen menu met een lekkere wijn zonder te denken: Heb ik dit nou echt nodig? Of moet ik dit nou echt vertellen? En als het zinnetje dan in je opkomt, kun je altijd tegen jezelf zeggen dat je soms ook dingen in overvloed nodig hebt. Geniet er dan wel met volle teugen van!

Nog iets anders wat ik heb meegenomen van de Taiji Ball workshop:  in de lente mag je je lichaam vaak rekken en strekken. Zo hebben we elke dag een fijne oefening gedaan om de galblaasmeridiaan te strekken om het element hout te activeren. Deze oefening gaat zo: Ga staan in de uitgangspositie met de voeten op schouderbreedte. Breng je rechterarm omhoog tot boven het hoofd en beweeg het lichaam naar links. Strek de rechterzijkant van het lichaam. Blijf een tijdje staan en observeer deze rek- en strekbeweging. Kom weer terug in de uitgangspositie en herhaal dezelfde beweging met de andere kant.

Door deze kleine en simpele beweging rek en strek je de galblaasmeridiaan. De galblaasmeridiaan begint op je hoofd en gaat helemaal langs de zijkant van je romp een beetje zigzaggend naar beneden, langs de zijkant van je been naar de voet, waar hij eindigt aan de buitenkant van je vierde teen. De galblaasmeridiaan is gekoppeld aan de levermeridiaan en wordt geassocieerd met het element hout. De lever zorgt voor een gelijkmatige verdeling en verspreiding van Qi in het lichaam. Als lever en galblaas in balans zijn, heb je de moed om plannen en keuzes te maken en ook echt uit te voeren. Ook ben je flexibel om deze plannen en keuzes aan te passen als de situatie daarom vraagt.

En als ik een oefening met de deelnemers van mijn workshops deel, dan komt meestal de vraag aan het einde: Hoe vaak moet ik deze oefening doen? En dan is nu mijn antwoord: ‘Voel zelf hoeveel herhalingen jouw lichaam op dit moment nodig heeft.’