YYT en Yishi

YYT en Yishi

Yi Yuan Ti (YYT) en ons bewustzijn (Yishi)

Om de samenwerking van de YYT met het bewustzijn – Yishi – te verduidelijken, zouden we het voorbeeld kunnen nemen van de samenwerking tussen een bron en een tuinslang. De bron is het Qiveld van je hersenen (YYT) en de tuinslang het bewustzijn (Yishi). Als je de planten in de tuin met water wilt verzorgen, dan zet je het bronwater aan en loop je met de tuinslang van plant naar plant om hun water te geven.

In het normale leven waar het bronwater voor de Yi Yuan Ti staat en de tuinslang voor het bewustzijn zouden we dus ons bewustzijn ‘bewust’ op het doel moeten richten om de Yi Yuan Ti Qi naar het doel te laten stromen. Als er geen doel is, staat het water uit en bewaren we de YYT Qi.

Als je dit voorbeeld toepast op de bewegingen van Zhineng Qigong, dan richt je het bewustzijn (de tuinslang) op een lichaamsdeel en laat je de YYT Qi (het bronwater) bewust naar het lichaamsdeel stromen. Dan gebruiken we de Yi Yuan Ti Qi bewust om de Qistroom in een lichaamsdeel te activeren om het gebied te openen, etc. Maar ook buiten het beoefenen van Zhineng Qigong kun je hiervan gebruik maken. Met een intentie kun je YYT Qi activeren om je doelen, je wensen te vervullen.

De meeste mensen hebben er geen notie van dat ze de YYT Qi bewust kunnen sturen om optimaal gebruik te maken van het ‘bronwater’. Veel mensen hebben de bron de hele dag aan staan, maar gebruiken het water niet om het bewust naar een doel te sturen. Terugkomend op ons voorbeeld zou dat betekenen dat de bron en de tuinslang de hele dag aanstaan en het water doelloos de tuin in stroomt. Aan het einde van de dag is de bron leeg en heeft wellicht het onkruid water gekregen, maar misschien niet de planten die het hard nodig hadden. Met andere woorden: aan het einde van de dag zijn lichaam en geest helemaal op en hebben onbelangrijke dingen Qi gekregen en zijn de belangrijke dingen niet gevoed met Qi.

Stel dat iedereen voor het gebruik van de YYT Qi zou moeten betalen, net zoals voor het water in de tuin, dan zou het een ander verhaal worden. Dan zouden we waarschijnlijk erover nadenken of we de YYT Qi voor ‘onnodige’ dingen activeren en verspillen. Of dat we deze kostbare Qi sturen naar waar lichaam en geest baat bij hebben, of reserveren voor momenten dat deze Qi echt nodig is, zoals het activeren van onze zelfhelende krachten.

Omdat ons bewustzijn vaak overuren draait en wij piekeren over dingen die in het verleden of in de toekomst liggen, en dus allang zijn gebeurd (verleden) en/of waarschijnlijk nooit gaan gebeuren (toekomst) geven wij onnodig veel YYT Qi uit. Daarom is het zo belangrijk om ons bewustzijn te trainen, om een levensintentie te zetten zodat de YYT Qi – net als het water in de tuinslang – gestuurd kan worden om een doel te bereiken.

Het grote geheel
Stel dat de YYT Qi – net als het bronwater – verbonden is met de ‘oerbronnen’ van het universum. Stel dat jouw YYT aangesloten is op een soort oerbron, een icloud van het universum. Dan heb je toegang tot alle informatie die er is in het universum. Dan ben je verbonden met alles wat is. Dan heb je oneindig veel transformatiemogelijkheden en maak je als individu deel uit van het grote geheel.