Zhineng Qigong en de drie schatten (Jing Qi Shen)

Zhineng Qigong en de drie schatten (Jing Qi Shen)

In de Traditionele Chinese Geneeskunde zijn de ‘drie schatten’ een begrip. Hiermee worden Jing, Qi en Shen bedoeld. Zij zijn de fundamentele basis van het leven en de onmisbare bezittingen van het bestaan. Ze vormen samen de 3-voudige link die ieder mens verbindt met de oneindige kracht en wijsheid van het universum. Het lichaam (= Jing) is de tempel, de energie (= Qi) is de kracht en de geest (= Shen) is de gouverneur van het leven. Alle drie zijn ze een vorm van energie waarbij Jing grof is en het meest tastbaar, Qi is verfijnder en Shen is met meest subtiel en immaterieel.

JING is de levensessentie, de grondslag van al het organisch leven. Jing wordt opgeslagen in de nieren en stroomt door de 8 extra meridianen. Een sterke Jing zorgt voor een gezond, vitaal en lang leven. Jing wordt geassocieerd met het onderste dantian (centrum van je buik).

Het Chinese begrip QI is moeilijk te vertalen. Het is meer dan de levenskracht. Het is alles omvattend. Qi komt in zeer ijle en zeer tastbare vorm voor en heeft vele benamingen om ons mensen het verschil te laten begrijpen. Qi wordt geassocieerd met het middelste dantian (centum van je borst).

SHEN is een fundamentele substantie van het menselijk lichaam. Het vormt net als de organen een deel van het lichaam. Shen is de bezieling die uit onze ogen straalt.
Shen is de levenskracht achter Jing en Qi. De Qi van het bewustzijn (Shen) wordt opgeslagen in het bovenste dantian (centrum van je hoofd).

Het doel van Qigong is om de Geest (= Shen) stevig het bevel te laten voeren over het leven, om de tempel (= Jing) te onderhouden en de energie (= Qi) te conserveren en controleren.

In de Zhineng Qigong spreken we over Hunyuan Qi. Dit is de meest zuivere vorm van Qi in het universum. Alles is ontstaan vanuit deze Qi-vorm en hij heeft dan ook alles in zich.
Kijkend naar de dantains kan de Hunyuan Qi in 3 aspecten worden verdeeld:

1. Hunyuan Qi van het lichaam in het onderste dantian; deze wordt gestuurd door de geest en gebruikt voor fysieke activiteiten;
2. Hunyuan Qi van de organen in het middelste dantian; deze is verbonden met de functies van de organen en de bijbehorende emoties;
3. Hunyuan Qi van het bewustzijn in het bovenste dantian; Yi Yuan Ti ontvangt, verwerkt, slaat op, creëert en verstuurd informatie.

Alle drie staan ze met elkaar in verbinden en vullen ze elkaar aan zoals ook Jing, Qi en Shen dat doen.

Deze drie schatten hebben een prenataal en postnataal deel. De kwaliteit en kwantiteit van het prenatale deel hebben we voor onze geboorte (conceptie) gekregen van onze ouders. Het postnatale deel kunnen we zelf beïnvloeden. Hoe beter wij voor het postnatale deel zorgen hoe minder van het prenatale deel verbruikt zal worden en hoe langer wij zullen leven. De kwaliteit en kwantiteit van postnatale deel kunnen wij beïnvloeden door goed te ademen, goed te eten en het goede te eten, door te bewegen en door beheersing van onze gedachten.

En daar komt de qigong om de hoek kijken. Door het uitvoeren van eenvoudige bewegingen wordt de tempel (= Jing) onderhouden, de energie (= Qi) geconserveerd en gecontroleerd en krijgt de Geest (= Shen) het bevel over het leven.

Hun Yuan Ling Tong,
Charlotte Cortooms